Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προφυλακίστηκαν οι τρεις επιστάτες και ο ιδιοκτήτης για την επίθεση στη Μανωλάδα

Προφυλακίστηκαν, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας και ο ιδιοκτήτης της φυτείας για την δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της περιοχής. Σε καθεστώς προστασίας τίθενται οι 35 εργάτες με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Με εγκύκλιό του ο κ. Τέντες ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της εργασίας Ελλήνων και αλλοδαπών.

Προφυλακίστηκαν, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας και ο ιδιοκτήτης της φυτείας για την δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της περιοχής. Σε καθεστώς προστασίας τίθενται οι 35 εργάτες με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

Εναντίον των τριών επιστατών έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την επίθεση κατά των μεταναστών. Ο ιδιοκτήτης της φυτείας κατηγορείται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Την ίδια ώρα, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τίθενται σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες-θύματα στη Μανωλάδα Ηλείας, ενώ με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στους ίδιους τους 35 αλλοδαπούς και στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται στην εγκύκλιό του την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου.

Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν τη δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία».

Τέλος, ο κ. Τέντες ζητεί από τους συναδέλφους του να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις σχετικές δικογραφίες που σχηματίζονται για μη εφαρμογή της νομοθεσίας (εργατικής, ποινικής κ.λπ.).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024