Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γνωστός στο FBI από το 2011 ο πρώτος ύποπτος για τη Βοστώνη

Γνωστός στο FBI από το 2011 ο πρώτος ύποπτος για τη Βοστώνη

Την ανακούφιση στη Βοστώνη για τη σύλληψη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ ως υπόπτου για την επίθεση στη Βοστώνη, μετά το νυχτερινό πανδαιμόνιο που είχε οδηγήσει στη σύλληψη και το θάνατο του πρώτου υπόπτου -του αδελφού του, Ταμερλάν- ακολουθούν τα σενάρια για τα κίνητρά τους και τις πιθανές διασυνδέσεις τους. Τα αμερικανικά ΜΜΕ οργιάζουν, προσπαθώντας να ρίξουν φως στο παρελθόν των δύο υπόπτων παίρνοντας συνεντεύξεις από κάθε συγγενή και γνωστό των αδελφών Τσαρνάεφ που μπορούν να βρουν. Παράλληλα, το FBI επιβεβαίωσε ότι ο Τάμερλαν είχε μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας το 2011 για σχέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Την ανακούφιση στη Βοστώνη για τη σύλληψη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ ως υπόπτου για την επίθεση στη Βοστώνη, μετά το νυχτερινό πανδαιμόνιο που είχε οδηγήσει στη σύλληψη και το θάνατο του πρώτου υπόπτου -του αδελφού του, Ταμερλάν- ακολουθούν τα σενάρια για τα κίνητρά τους και τις πιθανές διασυνδέσεις τους. Τα αμερικανικά ΜΜΕ οργιάζουν, προσπαθώντας να ρίξουν φως στο παρελθόν των δύο υπόπτων παίρνοντας συνεντεύξεις από κάθε συγγενή και γνωστό των αδελφών Τσαρνάεφ που μπορούν να βρουν. Παράλληλα, το FBI επιβεβαίωσε ότι ο Τάμερλαν είχε μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας το 2011 για σχέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τσετσενικής καταγωγής και πολιτογραφημένος Αμερικανός, τέθηκε σε κράτηση αργά τη νύχτα της Παρασκευής, τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Νοσηλεύεται, φυσικά φρουρούμενος, σε σοβαρή κατάσταση και δεν μπορεί ακόμη να ανακριθεί.

Ειδική ομάδα ανακριτών περιμένει στο νοσοκομείο για να ξεκινήσει τις ερωτήσεις στον Τζοχάρ. Τότε θα τον συλλάβουν και τυπικά, διαβάζοντάς του τα δικαιώματά του.Oι πρώτες ενδείξεις, ανέφερε στο CNN ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γουότερταουν Έντουαρντ Ντεβό, είναι ότι οι δύο ύποπτοι έδρασαν χωρίς συνεργούς. O ίδιος είπε ότι οι αδελφοί Τσαρνάεφ είχαν έξι βόμβες, ένα πιστόλι και ένα τυφέκιο κατά τη διάρκεια της καταδίωξης και έπεσαν «πάνω από 200 πυροβολισμοί μέσα σε δέκα λεπτά».

Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη μετά τη σύλληψή του είναι μάλλον η ανακοίνωση από το FBI πως ο αδελφός του, ο 26χρονος Ταμερλάν που ήταν ο «ύποπτος νούμερο ένα», είχε εμφανιστεί στο ραντάρ της αμερικανικής υπηρεσίας ήδη το 2011 και μάλιστα για σχέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το FBI, «ξένη κυβέρνηση» -η οποία δεν κατονομάζεται- είχε ζητήσει το 2011 στοιχεία από την υπηρεσία για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, λέγοντας πως υπήρχαν πληροφορίες πως ασπαζόταν το ριζοσπαστικό Ισλάμ και πως η στάση του είχε αλλάξει σημαντικά το 2010. Η ξένη κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι τότε ο Τάμερλαν σχεδίαζε να φύγει από τις ΗΠΑ και να βρεθεί στην επικράτειά της για να μετέχει σε μη κατονομαζόμενες παράνομες ομάδες.

Ανταποκρινόμενο τότε το FBI, έλεγξε το υπόβαθρο των επικοινωνιών του Τάμερλαν για πιθανές επαφές με ριζοσπαστικές ομάδες και επισκέψεις σε ιστοσελίδες ακραίων ισλαμιστών και το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Μάλιστα, μέλη του FBI συνομίλησαν τότε με τον ίδιο τον Τάμερλαν και με μέλη της οικογένειάς του, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Κατά την έρευνα δεν βρέθηκε δραστηριότητα που να σχετίζεται με τρομοκρατία και τα ευρήματα διαβιβάστηκαν στην «ξένη κυβέρνηση». Παρά το ότι το FBI ζήτησε έπειτα περισσότερες πληροφορίες από την ξένη κυβέρνηση για την υπόθεση, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η ξένη κυβέρνηση ήταν η ρωσική. Επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει.

Δουλειά πιάνουν οι ρεπόρτερ

Παράλληλα με τις έρευνες των αστυνομικών, τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί από την ανακοίνωση των ονομάτων των δύο υπόπτων σε έναν αγώνα δρόμου να εντοπίσουν πρόσωπα που ήξεραν τους Τσαρνάεφ. Από την Παρασκευή, έχουν βγει στις κάμερες όχι μόνο οι συγγενείς των αδελφών -είτε βρίσκονται στις ΗΠΑ είτε στη Ρωσία- αλλά και οι γνωστοί τους.

Πρώτος εντοπίστηκε ο θείος των αδελφών Τσαρνάεφ, Άλβι, που ζει στο Μέριλαντ. Όπως υποστηρίζει η USA Today, ο Τάμερλαν τηλεφώνησε στο θείο του την Πέμπτη και του ζήτησε συγγνώμη. Ο θείος του κατάλαβε ότι ζητούσε συγγνώμη επειδή είχαν μαλώσει τον τελευταίο καιρό -εμφανίστηκε μάλιστα αργότερα σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος να καλεί τον δεύτερο αδελφό να παραδοθεί και να «ζητήσει συγχώρεση».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν αρκετά την αναφορά ότι ο Τζοχάρ είχε πολιτογραφηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Πάντως, η ιστορία του Τάμερλαν έχει προσελκύσει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ΜΜΕ σε σύγκριση με τον αδελφό του, Τζοχάρ.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τον Τάμερλαν -που ασχολείτο με το μποξ και δεν είχε την ίδια «ακαδημαϊκή επιτυχία» με τον φοιτητή αδελφό του- ως τον πιο εσωστρεφή από τους δύο, επαναλαμβάνοντας συχνά την αναφορά του πως «δεν είχε ούτε έναν Αμερικανό φίλο γιατί δεν τους καταλαβαίνει».

Έπειτα βρέθηκε ο πατέρας των δύο αδελφών, ο Άνζορ Τσαρνάεφ, που ζει στο Νταγκεστάν, με τον οποίο μίλησε το Associated Press. Ο πατέρας περιέγραψε τον Τζοχάρ σαν έναν καλό φοιτητή ιατρικής και «πραγματικά έναν άγγελο».

Δεν ήταν φυσικά μόνο Αμερικανοί οι δημοσιογράφοι που έσπευσαν να μιλήσουν με τους συγγενείς. Το ρωσικό Interfax μίλησε επίσης με τον πατέρα, ο οποίος και προσέθεσε στα παραπάνω ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας παγίδεψαν τα παιδιά μου επειδή είναι πολύ πιστοί μουσουλμάνοι». «Γιατί σκοτώσανε τον Ταμερλάν; Θα έπρεπε να τον πιάσουν ζωντανό», είπε και συμπλήρωσε για τον καταζητούμενο Τζοχάρ ότι τον «περιμέναμε για τις διακοπές».

Σειρά πήρε η μητέρα των Τσαρνάεφ, Ζουμπεϊντάτ Τσαρνάεβα. Η γυναίκα, που επίσης μένει στο Νταγκεστάν, υποστήριξε επίσης στο ρωσικό RT πως οι γιοι της παγιδεύτηκαν από το FBI το οποίο τους παρακολούθησε εδώ και καιρό, ειδικά τον Ταμερλάν.

Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να «κυνηγούν» δηλώσεις και περιγραφές Αμερικανών που γνώριζαν τους Τσαρνάεφ, επικεντρωνόμενοι ιδιαίτερα στον Τάμερλαν. To NBC βρήκε έναν από τους πρώην προπονητές του Τάμερλαν, τον Τζον Κάραν.

Αν και ο Κάραν ομολόγησε πως έχουν περάσει λίγα χρόνια από τότε που είδε τα δύο αδέλφια, επεσήμανε στο δίκτυο πως ο μικρότερος αδελφός ήταν ο πιο αδύναμος χαρακτήρας και «ακολουθούσε σαν κουτάβι τον Τάμερλαν».

Το Bloomberg στη δική του αναζήτηση βρήκε τον «Τζον Κ», κάτοικο της Βοστώνης που δεν ήθελε να δώσει ολόκληρο το όνομά του και γνώριζε τον Τάμερλαν από το γυμναστήριο στο οποίο προπονούνταν και οι δύο. Ο Τζον επανέλαβε αρκετές φορές πως δεν είχε στενές σχέσεις με τον, νεκρό πλέον, νεαρό. «Ήταν πολύ δυνατός μποξέρ, δεν ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ πωςθα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι βολές ήταν 35-10 για τον Παναθηναϊκό στο game 5 και 123-78 στη σειρά!

Έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κερδισμένες βολές ο Παναθηναϊκός- Έφτασε απόχε στις 35 είχε στη σειρά σχεδόν 26 ανά παιχνίδι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024