Εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια της εξέγερσης στο Γκέτο της Βαρσοβίας
Με τις σειρήνες και τις καμπάνες να ηχούν και με προσευχές για τα θύματα άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης στην Πολωνία για τα 70 χρόνια από την εξέγερση των εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας. Στις εκδηλώσεις στο Μνημείο των Ηρώων του Γκέτο παρέστη ο πρόεδρος Μπρόνισλαου Κομορόφσκι, ο πρωθυπουργός Τουσκ και αξιωματούχοι από τη Πολωνία και το Ισραήλ αλλά και ο τελευταίος επιζών των εξεγερμένων.
Με τις σειρήνες και τις καμπάνες να ηχούν και με προσευχές για τα θύματα άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης στην Πολωνία για τα 70 χρόνια από την εξέγερση των εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας.
Στις εκδηλώσεις στο Μνημείο των Ηρώων του Γκέτο παρέστη ο πρόεδρος Μπρόνισλαου Κομορόφσκι, ο πρωθυπουργός Τουσκ και αξιωματούχοι από τη Πολωνία και το Ισραήλ αλλά και ο τελευταίος επιζών των εξεγερμένων.
Στις 19 Απριλίου 1943 περίπου 750 εβραίοι προσπάθησαν με λίγα όπλα να επιτεθούν κατά πολλαπλάσιων Γερμανών στρατιωτών σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την μεταφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όσων είχαν απομείνει στο γκέτο.
Η εξέγερση κατεστάλη μερικές ημέρες αργότερα, πολλοί σκοτώθηκαν και άλλοι μεταφέρθηκαν τελικά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ το γκέτο ισοπεδώθηκε.
«Οι ναζί έκαναν τη ζωή στο γκέτο μαρτυρική», υπογράμμισε ο Πολωνός πρόεδρος για να επισημάνει ακόμη ότι «η καταδίωξη των εβραίων ικανοποιούσε τα χειρότερα ένστικτα του ανθρώπου».
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν ως τις 16 Μαΐου, την επέτειο της ανατίναξης της Μεγάλης Συναγωγής στη Βαρσοβία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Εύβοια: Επτά σεισμικές δονήσεις μέσα σε 25 λεπτά
- Ο ΠΑΟΚ δίνει 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για Τολιόπουλο – Το «χρυσό» συμβόλαιο που δίνει στον Έλληνα γκαρντ
- The Birthday Party – Ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται έναν τύπο σαν τον Ωνάση αλλά αυτό δεν αρκεί
- Ναυτιλία: Τα παγκόσμια σημεία συμφόρησης – Στενά και Διώρυγες
- Έδωσε το σύνθημα ο Λαουτάρο: «Άλλο ένα βήμα, η Αργεντινή έδειξε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη» (pics)
- Κρήτη: Αυτοκίνητο σε τρελή πορεία πήρε σβάρνα σταθμευμένα ΙΧ και ανετράπη – Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες