Τίτλοι τέλους για την πιο εμβληματική προσωπικότητα που κυβέρνησε τη Βρετανία από την εποχή του Τσόρτσιλ: Η Μάργκαρετ Θάτσερ κηδεύτηκε στο Λονδίνο με στρατιωτικές τιμές, σε μία τελετή κλειστή στο κοινό και με υψηλούς προσκεκλημένους στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Η πομπή πέρασε από μεγάλο μέρος της πόλης υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα...

Τίτλοι τέλους για την πιο εμβληματική προσωπικότητα που κυβέρνησε τη Βρετανία από την εποχή του Τσόρτσιλ: Η Μάργκαρετ Θάτσερ κηδεύτηκε στο Λονδίνο με στρατιωτικές τιμές, σε μία τελετή κλειστή στο κοινό και με υψηλούς προσκεκλημένους στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Η πομπή πέρασε από μεγάλο μέρος της πόλης υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ ανέμενε μικρές διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Η Σιδηρά Κυρία πέθανε όπως έζησε, προκαλώντας αμφιθυμία στους Βρετανούς.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Κοινοβουλίου, όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, στον Σέντ Κλέμεντ Ντέινς. Από εκεί, το παρέλαβε άγημα και το οδήγησε, πάνω σε κιλλίβαντα, μέχρι τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ έφτασε στον Καθεδρικό στη μία, όπου βρίσκονταν περίπου 2.300 καλεσμένοι, από 170 χώρες για το ύστατο χαίρε. Ανάμεσά τους είναι η βασίλισσα Ελισάβετ και μέλη της βασιλικής οικογένειας, δύο αρχηγοί κρατών και έντεκα εν ενεργεία πρωθυπουργοί.

Στην ίδια την πομπή πήραν μέρος πάνω από 700 στρατιώτες, ναύτες και μέλη της αεροπορίας ενώ για την ασφάλεια των εκδηλώσεων βρίσκονταν επί ποδός περίπου 4.000 αστυνομικοί.{{{ map }}}

Τον επίσημο, πομπώδη χαρακτήρα της τελετής (που κόστισε γύρω στα 10 εκατομμύρια λίρες) συμπλήρωσα με τον τρόπο τους οι διαδηλώσεις γίνονταν τις τελευταίες ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις εναντίον της κληρονομιάς της Σιδηράς Κυρίας.

Την Τετάρτη, οι βρετανικές Αρχές ανέφεραν ότι «μικρός αριθμός πολιτών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις» στο περιθώριο της κηδείας. Γενικά, δεν υπήρξαν σημαντικής έκτασης διαμαρτυρίες την Τετάρτη.

Ενδεικτική ήταν η εικόνα μπροστά από τον Καθεδρικό: Πλήθος κόσμου είναι μαζεμένο, όπως και σε αρκετά άλλα σημεία της πομπής ενώ μικρή ομάδα συγκεντρωμένων δήλωσε στο BBC ότι ήρθε για ειρηνική συγκέντρωση με σεβασμό και για να δείξει ότι «δεν είμαστε όλοι ενωμένοι θρηνώντας».

Aνάλογες σιωπηλές διαμαρτυρίες, κατά κανόνα με λίγους συμμετέχοντες και σε ήρεμο κλίμα, παρατηρήθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης. Οι συγκεντρώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο Λονδίνο: Πρώην ανθρακωρύχοι έξω από το Εδιμβούργο οργάνωσαν συμβολική κατάθεση στεφάνων για τους νεκρούς της απεργίας στα ορυχεία επί Θάτσερ πριν στήσουν «γιορτή» σε πάμπ της πόλης.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα ταφεί αλλά θα αποτεφρωθεί σε μια ιδιωτική τελετή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr