Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στόχος η μείωση των φορολογικών συντελεστών, είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Στόχος η μείωση των φορολογικών συντελεστών, είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Την ανάγκη για «φορολογικό νοικοκύρεμα» και κατόπιν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «και όχι μόνο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το συνέδριο του Economist. Επανέλαβε δε την πεποίθησή του ότι η κατάσταση της χώρας σταθεροποιείται και πως «το φως αρχίζει πια να φαίνεται στην άκρη του τούνελ».

Την ανάγκη για «φορολογικό νοικοκύρεμα» και κατόπιν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «και όχι μόνο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το συνέδριο του Economist. Επανέλαβε δε την πεποίθησή του ότι η κατάσταση της χώρας σταθεροποιείται και πως «το φως αρχίζει πια να φαίνεται στην άκρη του τούνελ».

«Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το φορολογικό μας σύστημα, γιατί ουσιαστικά είχε καταρρεύσει μέσα σε ένα όργιο πρωτοφανούς φοροδιαφυγής. Αλλά μετά το απαραίτητο φορολογικό νοικοκύρεμα, πιστεύω θα ήταν λάθος -μετά το νοικοκύρεμα- να κρατήσουμε τέτοια υψηλή φορολογία.

»Οι συντελεστές φορολόγησης πρέπει να υποχωρήσουν. Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές. Το ΦΠΑ πρώτα απ’ όλα. Στην εστίαση, αλλά όχι μόνο στην εστίαση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με 23% όταν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες γύρω μας έχουν από 8% ως 10%. Δεν μπορούμε να βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας από πλευράς εργασιακού κόστους, όταν την επιδεινώνουμε από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης!

»Στη φορολογία εισοδήματος έχουμε ήδη κάνει κάποια μικρά βήματα μείωσης, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα. Όμως χρειάζονται κι άλλα. Και στη φορολόγηση κερδών παραμένει ο διακηρυγμένος προσωπικός μου στόχος για ενιαίο συντελεστή 15% σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

»Μόλις σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που χρειαζόμαστε, και είναι προϋπόθεση για ό,τι κάνουμε, θα πρέπει, λοιπόν, να κινηθούμε αποφασιστικά για μείωση των φορολογικών συντελεστών» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Φως στην άκρη του τούνελ»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάψευση όσων πριν από λίγο καιρό προεξοφλούσαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι «σήμερα, η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η κατάστασή της σταθεροποιείται. Κανείς, δηλαδή, δεν ποντάρει πλέον στο λεγόμενο Grexit».

«Ναι, προβλήματα στην ευρωζώνη εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά η Ελλάδα είναι πια ‘θωρακισμένη’. Πιάνει τους στόχους της στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής της προσαρμογής. Βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το ίδιο το πρόγραμμα αλλάζει για να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο βιώσιμο, ενώ το τραπεζικό μας σύστημα κεφαλαιοποιείται, ώστε να μπορέσει να υπάρξει ανάκαμψη. Και το πιο σπουδαίο: η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την ομαλή της χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, έχει επιτύχει μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Μέχρι τώρα πολλοί μιλούσαν για «πλήρη αποτυχία» της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, ακόμα περισσότεροι τρίβουν τα μάτια τους. Γιατί ποια άλλη δημοκρατική χώρα θα μπορούσε, μέσα σε τόσο έκρυθμες συνθήκες, να επιτύχει τόσο πολλά; Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, αναμφίβολα. Αλλά σήμερα αρχίζουμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Όχι, δεν ξεπεράσαμε την κρίση ακόμα. Αλλά το ‘φως’ αρχίζει επιτέλους να φαίνεται στην άκρη του τούνελ» δήλωσε.

«Εξυγίανση και ανάκαμψη»

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση περί «νέου μείγματος» που δοκιμάζεται στην Ελλάδα τώρα με ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών «χωρίς εκπτώσεις στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών» και με συνδυασμό μέτρων ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δύο ειδών αντιδράσεις. «Έχουμε από τη μία, εκείνους που αντιδρούν, που διαμαρτύρονται δικαίως, γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου», συμπληρώνοντας ότι «αυτούς πρέπει να τους αφουγκραστούμε, να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε. Γιατί έχουν δίκιο να αντιδρούν» και από την άλλη «έχουμε εκείνους που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό, που ξόδευε δανεικά και κατανάλωνε χωρίς να παράγει».

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο, λέγοντας:ν «Κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε, πώς όταν διώχνεις 15 χιλιάδες ακατάλληλους από το δημόσιο και προσλαμβάνεις αμέσως έναν ίσο αριθμό νέων παιδιών με όρεξη για δουλειά και με αξιοκρατικά κριτήρια, αυτό δεν είναι ‘μέτρο βαρβαρότητας’. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του κράτους».

«Μειώνουμε το προσωπικό του δημοσίου σταδιακά και ομαλά. Με τον κανόνα: μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις. Έτσι σε τρία-τέσσερα χρόνια θα έχουν απομακρυνθεί 150 με 180 χιλιάδες υπεράριθμου προσωπικού. Αλλά στο μεταξύ βελτιώνουμε ποιοτικά το κράτος απομακρύνοντας αμέσως ‘επίορκους’ ή ‘κοπανατζήδες’ ή προσωπικό από οργανισμούς που καταργούνται γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Και στη θέση τους προσλαμβάνουμε ικανά νέα παιδιά με ΑΣΕΠ σε θέσεις όπου τους έχουμε απόλυτα ανάγκη» συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024