Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιδρυτικό συνέδριο του γερμανικού κόμματος εναντίον του ευρώ

Ιδρυτικό συνέδριο του γερμανικού κόμματος εναντίον του ευρώ

Η αντίθεση όχι μόνο στις ευρωδιασώσεις αλλά και στο ευρώ «όπως είναι σήμερα» ενώνει τα στελέχη του νέου γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο προχωρά στην ιδρυτική του συνδιάσκεψη. Το κόμμα φιλοδοξεί να εκφράσει το ρεύμα αγανάκτησης στη γερμανική κοινή γνώμη για την στήριξη των «υπερχρεωμένων του Νότου» και αμύνεται εναντίον των κατηγοριών για λαϊκισμό.

Η αντίθεση όχι μόνο στις ευρωδιασώσεις αλλά και στο ευρώ «όπως είναι σήμερα» ενώνει τα στελέχη του νέου γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο προχωρά στην ιδρυτική του συνδιάσκεψη.

Το κόμμα φιλοδοξεί να εκφράσει το ρεύμα αγανάκτησης στη γερμανική κοινή γνώμη για την στήριξη των «υπερχρεωμένων του Νότου» και αμύνεται εναντίον των κατηγοριών για λαϊκισμό. Οι ελπίδες του για είσοδο στη γερμανική Βουλή με τις εκλογές του φθινοπώρου δεν φαίνονται προς το παρόν μεγάλες -όμως εάν το κόμμα συνιστά απειλή για κάποιον, αυτοί είναι οι Φιλελευθέροι του FDP.

Το συνέδριο γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Βερολίνο την Κυριακή. Επικεφαλής του σχηματισμού είναι ο καθηγητής οικονομικών Μπερντ Λούκε και οι περίπου 1.500 σύνεδροι θα ψηφίσουν για τα μέλη της κεντρικής επιτροπής.

Στην ιστοσελίδα του, με κεντρικό σύνθημα «τέλος σε αυτό το ευρώ», το κόμμα προτάσσει ως αίτημα τη συντεταγμένη διάλυση της νομισματικής ένωσης όπως έχει σήμερα, λέγοντας πως η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ ενώ οι υπόλοιπες χώρες πλήττονται από τη συμμετοχή τους σε αυτό.

«Ζητούμε την επιστροφή σε εθνικά νομίσματα ή τη δημιουργία μικρότερων και πιο σταθερών νομισματικών ενώσεων» αναφέρει, λέγοντας πως η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο «δεν θα πρέπει να είναι ταμπού».

Το κόμμα θεωρεί επίσης επιτακτική τη δυνατότητα εξόδου μίας χώρας από το ευρώ, επιλογή στην οποία το Βερολίνο θα πρέπει να πιέζει άλλες χώρες με το να μπλοκάρει επιπλέον χορηγήσεις από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Προς το παρόν, ο σχηματισμός δεν φαίνεται να έχει τέτοια δυναμική που να του δίνει ελπίδες για είσοδο στη γερμανική Βουλή στις επόμενες εκλογές. Εάν ένα κόμμα όμως απειλείται από την «Εναλλακτική», αυτοί είναι οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP): Οι θέσεις τους είναι ό,τι κοντινότερο είχε να διαλέξει ένας ψηφοφόρος απηυδισμένος με τις ευρωδιασώσεις.

To FDP όμως εφανίζεται στο όριο της εισόδου στο Μπούντεσταγκ και έτσι ακόμη και ένας μικρός αριθμός χαμένων ψήφων μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Μάλιστα, όπως αναφέρει η γερμανική FAZ, το μεγαλύτερο μέρος από τους 1.500 συνέδρους προέρχεται (βάσει των όσων δηλώνουν στις αιτήσεις για συμμετοχή) από τους Φιλελεύθερους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024