Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κρίση ενδυναμώνει τους νεοναζί περισσότερο στην Ελλάδα, γράφει το Spiegel

Η κρίση ενδυναμώνει τους νεοναζί περισσότερο στην Ελλάδα, γράφει το Spiegel

Στη δράση της Χρυσής Αυγής και των οπαδών της αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, υπό τον τίτλο «Δολοφονική συμμορία». Υπογραμμίζει ότι «όσο βαθύτερη η οικονομική κρίση, τόσο χειρότερο το κλίμα τρόμου στους δρόμους» και συμπεραίνει ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη, νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση, όσο στην Αθήνα». «Επικίνδυνη Αυγή» είναι ο τίτλος ανάλογου άρθρου στη Süddeutsche Zeitung.

Στη δράση της Χρυσής Αυγής και των οπαδών της αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, υπό τον τίτλο «Δολοφονική συμμορία». Υπογραμμίζει ότι «όσο βαθύτερη η οικονομική κρίση, τόσο χειρότερο το κλίμα τρόμου στους δρόμους» και συμπεραίνει ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη, νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση, όσο στην Αθήνα».

«Εδώ και μήνες ακροδεξιοί προκαλούν φόβο και τρόμο στην Ελλάδα. Όσο βαθύτερη η οικονομική κρίση, όσο πιο αυστηροί οι όροι λιτότητας των ευρωπαίων δανειστών, τόσο χειρότερο το κλίμα τρόμου στους δρόμους. Σημειώνονται επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών, διώκονται ομοφυλόφιλοι και ξυλοκοπούνται αριστεροί, υπήρξαν έως και νεκροί. Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας αλλοδαποί και μειονότητες δεν τολμούν να βγουν έξω τα βράδια. Δημοσιογράφοι και βουλευτές που στηλιτεύουν το φαινόμενο δέχονται απειλές ή ξυλοκοπούνται» γράφει το Spiegel.

Αναφερόμενο στην άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής το περιοδικό επισημαίνει ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση όσο στην Αθήνα».

Ενώ κατά το παρελθόν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΧΑ Ν.Μιχαλολιάκουλοιδορούνταν, σήμερα πλέον το κόμμα και οι οπαδοί του καθιστούν με τη δράση τους σοβαρή την κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας.

«Σε μικρές ομάδες, πεζοί σε μοτοσικλέτες, επιτίθενται σε αλλοδαπούς και αριστερούς και τους ξυλοκοπούν άγρια. Χρησιμοποιούν ρόπαλα, μαχαίρια, έως και πιστόλια».

Οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, συνεχίζει το περιοδικό, καταγγέλλουν τις επιθέσεις ως «συστηματικές, οργανωμένες και με ρατσιστικά κίνητρα», ενώ τονίζει ότι, όσο περνά ο καιρός, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

«Στο μεταξύ, πολλά από τα θύματα δεν καταφεύγουν καν στην αστυνομία», αναφέρει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές σε εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν αστυνομικοί. «Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ανοιχτή συνέργεια (της αστυνομίας)» προσθέτει.

Το περιοδικό παραθέτει δηλώσεις και του εισαγγελέα πρωτοδικώνΝ.Ορνεράκη, σημειώνοντας ότι από την 1ηΔεκεμβρίου διενεργεί έρευνα για την ακροδεξιά τρομοκρατία. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο», δηλώνει ο Ορνεράκης.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Μέχρι στιγμής ερευνά 30 υποθέσεις, τις οποίες δεν έχει από την αστυνομία, αλλά «από εφημερίδες». Παρά ταύτα, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει 68 αστυνομικές μονάδες στη χώρα με αποστολή την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους. Κάποτε… «Μέχρι τώρα όμως», δηλώνει ο εισαγγελέας, «δεν υπάρχει καν η νομική δυνατότητα να ερευνήσει κανείς και να ασκήσει δίωξη κατά ρατσιστικών δράσεων. […] «Αυτό είναι κάτι που πρέπει επειγόντως να αλλάξει”. Όπως και πολλά άλλα στη χώρα που δημιούργησε τη Δημοκρατία», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Süddeutsche Zeitung: «Επικίνδυνη Αυγή»

«Επικίνδυνη Αυγή» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύθηκε στη Süddeutsche Zeitung, το Σάββατο, όπου επίσης γίνεται άμεση σύνδεση της ανόδου της με την κρίση.

Η δημοσιογράφος συνομιλεί, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόρους για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, τις αιτίες και τις συνέπειες της ραγδαίας ανόδου της στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, είναι πεπεισμένος, σημειώνει το ρεπορτάζ, ότι η οικονομική κρίση προκάλεσε την άνοδο των «νοσταλγών του Χίτλερ που δεν κρύβουν τη ναζιστική τους ιδεολογία».

Ο 53χρονος καθηγητής θεωρεί ότι η Ελλάδα, από κοινωνιολογικής άποψης, βιώνει παρόμοια κατάσταση με αυτήν της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και υποστηρίζει ότι πρέπει να τερματιστεί η βία και να αλλάξει σε βάθος το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024