Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Πεκίνο ο Τζον Κέρι με Βόρειο Κορέα στην κορυφή της ατζέντας

Στο Πεκίνο ο Τζον Κέρι με Βόρειο Κορέα στην κορυφή της ατζέντας

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε το Σάββατο στο Πεκίνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην ανατολική Ασία. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι πρόσφατες πολεμικές ιαχές της Βορείου Κορέας και ο Τζον Κέρι θα προσπαθήσει να πείσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει η Πιονγιάνγκ τις «αποσταθεροποιητικές κινήσεις».

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε το Σάββατο στο Πεκίνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην ανατολική Ασία.

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι πρόσφατες πολεμικές ιαχές της Βορείου Κορέας και ο Τζον Κέρι θα προσπαθήσει να πείσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει η Πιονγιάνγκ τις «αποσταθεροποιητικές κινήσεις».

Ο Τζον Κέρι συναντά τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι, πριν από τις σύντομης διάρκειας συναντήσεις του με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και άλλους κινέζους αξιωματούχους.

«Προφανώς αναμένονται τεράστιες προκλήσεις και χαίρομαι που συνομιλώ σήμερα μαζί σας» δήλωσε ο Τζ.Κέρι στον κινέζο ομόλογό του. Ο Ουάνγκ είπε ότι η συνάντησή τους πραγματοποιείται σε μια «καθοριστική στιγμή» της κρίσης.

«Η Κίνα έχει τεράστια δύναμη για να κάνει τη διαφορά στο θέμα αυτό και ελπίζω ότι με την ευκαιρία των επαφών μας, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στους τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης» τόνισε χθες ο Τζον Κέρι σε κοινή ανακοίνωση με την πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γκεούν-Χίε, που εξεδόθη πριν αναχωρήσει από τη Σεούλ.

Ο Τζον Κέρι προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» να πραγματοποιήσει δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς και τόνισε ότι το απομονωμένο αυτό κράτος «δεν θα γίνει δεκτό ως πυρηνική δύναμη».

Εκτός από τη Βόρειο Κορέα, ο Κέρι και ο Ουάνγκ θα συζητήσουν για μία σειρά «προκλήσεων στις σινο-αμερικανικές σχέσεις», γράφει η κρατική εφημερίδα Global Times.

«Η εμπορική και οικονομική συνεργασία Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζουν να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο σε κλίμα δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας» αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κίνα ελπίζει να δει μια ηπιότερη γραμμή στην διπλωματία του Κέρι, μετά τη σκληρή γραμμή της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον.

Κλιμακώνοντας την πολεμική ρητορική της και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του κινέζου γείτονά της, η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε στην ανατολική ακτή της δύο πυραύλους Μουσουντάν, βεληνεκούς 4.000 χλμ., ικανούς να πλήξουν τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το αμερικανικό νησί Γκουάμ.

Η ενδεχόμενη πυραυλική δοκιμή μπορεί να γίνει γύρω στις 15 Απριλίου, ημέρα γέννησης του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Μετά την Κίνα, ο Τζον Κέρι θα μεταβεί στην Ιαπωνία, η οποία απειλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το βορειοκορεατικό καθεστώς με πυρηνική επίθεση, μετά την ανάπτυξη από το Τόκιο αντιπυραυλικών συστοιχιών και την εντολή στον στρατό να καταστρέψει όποιον βορειοκορεατικό πύραυλο απειλήσει το ιαπωνικό έδαφος.

Ο Κέρι είπε πως ελπίζει η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «ενωμένες να προτείνουν λύσεις δράσης» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024