
Τα ανδρογόνα «πυροδοτούν» την εκδήλωση καρκίνου του μαστού
Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού, τα ανδρογόνα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανακάλυψε ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού διαθέτουν υποδοχείς ανδρογόνων στην επιφάνεια τους, και ότι οι ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη πυροδοτούν την ανάπτυξη του όγκου.
Φάρμακα που μπλοκάρουν αυτούς τους υποδοχείς θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου. Ο σχεδιασμός κλινικών μελετών αναμένεται να επαληθεύσει την θεωρία.
Η Δρ Τζένιφερ Ρίτσερ και οι συνεργάτες της εξήγησαν ότι πάνω από τα τρία τέταρτα όλων των καρκίνων του μαστού διαθέτουν υποδοχείς ανδρογόνων και επομένως μια αντι-ανδρογονική θεραπεία μπορεί να είναι επιβοηθητική. Η θεραπεία αυτή ήδη εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι ορισμένοι καρκίνοι του μαστού αναπτύσσονται εξαιτίας των γυναικείων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.
Η ευρέως χρησιμοποιούμενη ταμοξιφαίνη στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού κάνει ακριβώς αυτό, μπλοκάρει τους υποδοχείς των οιστρογόνων για να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου.
Η Δρ Ρίτσερ πιστεύει ότι οι ανδρικές ορμόνες είναι επίσης σημαντικές στην ανάπτυξη του καρκίνου και η προσθήκη αντι-ανδρογόνων στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού θα βελτιώσει κατά πολύ το αποτέλεσμα.
Εξάλλου, η έρευνα απέδειξε ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού διαθέτουν τόσο υποδοχείς οιστρογόνων όσο και ανδρογόνων. Και σε εργαστηριακές συνθήκες οι καρκίνοι αυτοί φάνηκαν να ανταποκρίνονται στην θεραπεία με αντι-ανδρογόνα.
«Οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ταμοξιφαίνη και υποτροπιάζουν, αλλά διαθέτουν επίσης υποδοχείς ανδρογόνων, ενδεχομένως να έχουν πολλά να κερδίσουν από μια νέα αντικαρκινική θεραπεία», τονίζει η Δρ Ρίτσερ.
health.in.gr
- Ισχυρές καταιγίδες πριν τον τελικό του Μουντιάλ: Η πρόγνωση του καιρού για το Ισπανία – Αργεντινή
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Ουκρανία: Κύμα διαδηλώσεων για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας – Σε δύσκολη θέση ο Ζελένσκι
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
