Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κληρίδης και ο «παμπόνηρος Έλληνας πρέσβης» στην Κύπρο μετά τον Αττίλα

Ο Κληρίδης και ο «παμπόνηρος Έλληνας πρέσβης» στην Κύπρο μετά τον Αττίλα

Την ύπαρξη απόρρητου τηλεγραφήματος με θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά την τουρκική επέμβαση το 1974, που απεστάλη από την ίδια τη CIA προς το αμερικανικό Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αποκαλύπτει η εφαρμογή αναζήτησης του Wikileaks την οποία αξιοποιούν Τα Νέα. Τα τηλεγραφήματα δείχνουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής αποστολής στην Κύπρο για την παρουσίαση του Κίσινγκερ στις κυπριακές εφημερίδες, την αξιολόγηση του «παμπόνηρου» Έλληνα πρέσβη Μιχάλη Δούντα και τα προβλήματα που είχαν προκύψει στις συνομιλίες Κληρίδη και Ντεκτάς.

Την ύπαρξη απόρρητου τηλεγραφήματος με θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά την τουρκική επέμβαση το 1974, που απεστάλη από την ίδια τη CIA προς το αμερικανικό Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αποκαλύπτει η εφαρμογή αναζήτησης του Wikileaks την οποία αξιοποιούν Τα Νέα.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής αποστολής στην Κύπρο για την παρουσίαση του Κίσινγκερ στις κυπριακές εφημερίδες, την αξιολόγηση του «παμπόνηρου» Έλληνα πρέσβη Μιχάλη Δούντα και τα προβλήματα που είχαν προκύψει στις συνομιλίες Κληρίδη και Ντεκτάς.

Ένα από τα έγγραφα, το που δεν έχει αποχαρακτηριστεί σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Wikileaks, φαίνεται από τις σημειώσεις που το συνοδεύουν ότι περιέχει πληροφορίες για τις μειώσεις των στρατευμάτων των δύο πλευρών, τους πρόσφυγες και τον επαναπατρισμό τους. Αναφορές γίνονται επίσης στον κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και στον αμερικανό τότε πρεσβευτή Ουίλιαμ Κρόφορντ.

Σε άλλο τηλεγράφημα, ο Κίσινγκερ προς Αμερικανούς τοποθετημένους στο ΝΑΤΟ αναφέρει ότι «ο Δούντας είναι καλά γνωστός σε διπλωμάτες που ήταν τοποθετημένοι στη Λευκωσία την περίοδο 1969-1971 ως ένας επιδέξιος, εγκάρδιος διπλωμάτης, ο οποίος έχει ακουστεί ότι είναι παμπόνηρος, κατά καιρούς εκ προθέσεως ταραχοποιός, που διαδίδει ανεύθυνα φήμες όταν αυτό ταιριάζει στους σκοπούς του. Ξέρει καλά τα κυπριακά θέματα και είναι ειδικός στις ελληνοκυπριακές σχέσεις».

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024