Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε γνωστή στη Βρετανία με τον χαρακτηρισμό «Σιδηρά Κυρία». Οι ατάκες που κατά καιρούς χρησιμοποίησε πέρασαν στην ιστορία. Είχαν να κάνουν με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, σε χρόνια μάλιστα Ψυχρού Πολέμου. Ιδού οι πλέον χαρακτηριστικές.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε γνωστή στη Βρετανία με τον χαρακτηρισμό «Σιδηρά Κυρία». Οι ατάκες που κατά καιρούς χρησιμοποίησε έμειναν στην ιστορία. Είχαν να κάνουν με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, σε χρόνια μάλιστα Ψυχρού Πολέμου.

«Τhe lady is not for turning»

To 1981 στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της πολιτικής της, η Θάτσερ δεχόταν επικρίσεις, αλλά και «νουθεσίες» για να κάνει στροφή 180 μοιρών, U-turn, όπως λένε στα αγγλικά. «The lady is not for turning», η απάντησή της.

«Καλώς βυθίσαμε το Belgrano»

To 1982 στη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς, η Βρετανία βύθισε το αργεντινό καταδρομικό General Belgrano, σε μια κίνηση που αμφισβητήθηκε έντονα, λόγω του γεγονότος ότι το πλοίο δεν κινείτο στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από τα νησιά που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι Βρετανοί.

Η Θάτσερ δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει την απόφασή της. «Το πλοίο απειλούσε τα αγόρια μας. Θα το ξαναέκανα» είπε.

 

«ΝΟ, ΝΟ, ΝΟ»

Η Θάτσερ δεν έκρυψε ποτέ την απέχθειά της για τα ευρωπαϊκά σχέδια ενοποίησης, εφαρμογής κοινού νομίσματος ή λήψης αποφάσεων από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. «Όχι, όχι, όχι» είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σαφέστατη.

 

H άποψή της για τον σοσιαλισμό

Το 1990 ρωτήθηκε για το πώς στα χρόνια της πρωθυπουργίας της οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, αλλά αυξήθηκαν και οι φτωχοί. Εκείνη απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει. «Εσείς θα θέλατε οι πλούσιοι να είναι λιγότεροι και οι φτωχοί ακόμα φτωχότεροι». Το έδειξε και με τα δάκτυλά της.

Αλλες διάσημες ατάκες

  • «Δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν οικογένειες»
  • «Δεν υπάρχει ελευθερία, αν δεν υπάρχει οικονομική ελευθερία»
  • «Συνήθως αλλάζω τη γνώμη μου για έναν άνδρα σε δευτερόλεπτα. Και δεν την αλλάζω πάλι».
  • «Έχω την ικανότητα μιας γυναίκας να φέρνει σε πέρας μια δουλειά, όταν όλοι οι άλλοι την παρατάνε και φεύγουν»
  • «Δεν είναι η δημιουργία πλούτου που είναι λάθος, αλλά η αγάπη του χρήματος για το χρήμα»
  • «Κάθε γυναίκα που κατανοεί τα προβλήματα του να διοικείς ένα σπίτι θα είναι πιο κοντά στο να κατανοήσει τα προβλήματα του να διοικείς μια χώρα» είπε το 1979, την χρονιά που ανέλαβε την πρωθυπουργία.
  • «Η Ευρώπη είναι δημιούργημα της ιστορίας, η Αμερική της φιλοσοφίας»
  • «Κανένας δεν θα θυμόταν τον καλό Σαμαρείτη αν είχε μόνο καλές προθέσεις· είχε και λεφτά»
  • Και όπως διαπίστωσε με πικρία το 1991, μερικούς μήνες μετά την παραίτησή της: «σπίτι είναι εκεί που καταλήγεις όταν δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr