«Βόμβα» Ρεν για κούρεμα των μεγαλοκαταθετών βάσει οδηγίας
Λίγες ημέρες μετά το σοκ που προκάλεσε η συμφωνία στο Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο Όλι Ρεν δεν αποκλείει οι μεγαλοκαταθέτες να κληθούν να καλύψουν τις ζημιές από μια ενδεχόμενη κατάρρευση τράπεζας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι παραμένουν διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.
Λίγες ημέρες μετά το σοκ που προκάλεσε η συμφωνία στο Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής της ΕΕ Όλι Ρεν δεν αποκλείει οι μεγαλοκαταθέτες να κληθούν να καλύψουν τις ζημιές από μια ενδεχόμενη κατάρρευση τράπεζας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι παραμένουν διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις του το Σάββατο στοφινλανδικό δίκτυο YLE ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι η Κύπρος «είναι ξεχωριστή περίπτωση», σημείωσε όμως ότι οι μεγαλοκαταθέτες είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα, με βάση την υπό σχεδιασμό οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών.
«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας» ανέφερε, σημειώνοντας:
«Υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία. Πρώτα οι μέτοχοι και στη συνέχεια ίσως οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες».
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται οδηγία για την ασφάλεια των τραπεζών, η οποία θα ενσωματώνει το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών στη νομοθεσία των κρατών-μελών.
Ο ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε να ζητήσει από την ΕΚΤ να αναλάβει νέα δράση για να βοηθήσει στην τόνωση της, πληγείσας από την ύφεση, οικονομίας της Ευρωζώνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
- Τοξικότητα κυβερνητικής κοπής
- Diamond League: Τεντόγλου και Τζένγκο δοκιμάζονται στο Μονακό
- Σφυροκόπημα Ανδρουλάκη: Ακρίβεια παντού, οι πολίτες δεν χρειάζονται τη συμπόνοια σας αλλά λύσεις – Στο βήμα ο Μητσοτάκης
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442