Λίγες ημέρες μετά το σοκ που προκάλεσε η συμφωνία στο Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής της ΕΕ Όλι Ρεν δεν αποκλείει οι μεγαλοκαταθέτες να κληθούν να καλύψουν τις ζημιές από μια ενδεχόμενη κατάρρευση τράπεζας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι παραμένουν διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στο φινλανδικό δίκτυο YLE ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι η Κύπρος «είναι ξεχωριστή περίπτωση», σημείωσε όμως ότι οι μεγαλοκαταθέτες είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα, με βάση την υπό σχεδιασμό οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών.

«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας» ανέφερε, σημειώνοντας:

«Υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία. Πρώτα οι μέτοχοι και στη συνέχεια ίσως οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται οδηγία για την ασφάλεια των τραπεζών, η οποία θα ενσωματώνει το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών στη νομοθεσία των κρατών-μελών.

Ο ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε να ζητήσει από την ΕΚΤ να αναλάβει νέα δράση για να βοηθήσει στην τόνωση της, πληγείσας από την ύφεση, οικονομίας της Ευρωζώνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο