Η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων του ευρώ αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αναλυτές θεωρούν πως στη συνάντηση του Μαΐου δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να προχωρήσει ακόμη και σε μείωση επιτοκίων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων του ευρώ αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αναλυτές θεωρούν πως στη συνάντηση του Μαΐου δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να προχωρήσει ακόμη και σε μείωση επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη ακόμη και «αντισυμβατικών» μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είναι αγορές κρατικών ομολόγων ή νέος γύρος παροχής φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους.
Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε, επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος η πορεία του ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωζώνης να είναι χειρότερη των προβλέψεων, ενώ αντίθετα ο πληθωρισμός απομακρύνεται σταθερά από το όριο του 2%.
Αν και το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (0,75%), το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της Ευρωπεριφέρειας παραμένει υψηλό.
Ενδεικτικό είναι ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι μικρομεσαίες ισπανικές επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες ήταν τετραπλάσιες των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα στην Γερμανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, σήμερα, Παρασκευή, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.
Ο κ. Κερέ δήλωσε ότι «βλέπει» τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να απομακρύνεται από το στόχο της ΕΚΤ (κάτω αλλά κοντά στο 2%) τους προσεχείς 18 μήνες, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική παρακολούθησή του.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, το Μάρτιο, στο 1,7%. Ο κ. Κερέ δήλωσε, επίσης, ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα σχετικά με τις πιστωτικές ροές στην Ευρωζώνη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Super League: Πλάνο ενίσχυσης του VAR από τον Βαλέρι
- ΟΠΕΚΕΠΕ 1-2-3, υποκλοπές, Τέμπη, «συστήματα καταμέτρησης»: όποτε και εάν κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης με την κατσίκα στην πλάτη θα πάει
- Για κακούργημα ελέγχονται δύο από τους 13 της γαλάζιας λίστας του «ΟΠΕΚΕΠΕ Νο2»
- Το μαύρο κουτί: Ο Στέφανος Κυριακίδης επιστρέφει στο ΔΘΠ μετά από 52 χρόνια
- Κακοκαιρία Erminio: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Πότε αναμένονται τα πρώτα δρομολόγια
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης

