Ισορροπίες του τρόμου στην κορεατική χερσόνησο, θωρακίζονται οι ΗΠΑ
Τελική έγκριση για χρήση πυρηνικών έδωσε η Πιόνγιανγκ στον στρατό της Βορείου Κορέας ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού. Θερμό παραμένει το «μέτωπο» στη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων, με τις νοτιοκορεατικές εταιρείες να βλέπουν τη Βόρειο Κορέα να προτίθεται να κλείσει πλήρως την περιοχή -κάτι πάντως που η Νότιος Κορέα διαψεύδει. H Σεούλ ανέφερε επίσης ότι ο βορειοκορεατικός στρατός μετέφερε πύραυλο «μεσαίου βεληνεκούς» στην ανατολική ακτή, αλλά δεν διαπιστώνει ενδείξεις για προετοιμασία «σύρραξης πλήρους κλίμακας».
Τελική έγκριση για χρήση πυρηνικών έδωσε η Πιόνγιανγκ στον στρατό της Βορείου Κορέας ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού. Θερμό παραμένει το «μέτωπο» στη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων, με τις νοτιοκορεατικές εταιρείες να βλέπουν τη Βόρειο Κορέα να προτίθεται να κλείσει πλήρως την περιοχή -κάτι πάντως που η Νότιος Κορέα διαψεύδει.
H Σεούλ ανέφερε επίσης το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ο βορειοκορεατικός στρατός μετέφερε πύραυλο «μεσαίου βεληνεκούς» στην ανατολική ακτή, αλλά δεν διαπιστώνει ενδείξεις για προετοιμασία «σύρραξης πλήρους κλίμακας».
Το πρωί της Πέμπτης, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε δήλωση του επικεφαλής της Επιτροπής Επανένωσης στην Πιόνγιανγκ ότι «εάν οι μαριονέτες [του νότου] συνεχίσουν να λασπολογούν λέγοντας ότι δεν θα κλείσει η ζώνη του Καεσόνγκ επειδή είναι “πηγή χρημάτων”, θα προχωρήσουμε στο σκληρό μέτρο της απόσυρσης όλων των εργατών μας από το Καεσόνγκ».
Στη Νότιο Κορέα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Καεσόνγκ ερμήνευσαν αρχικά οδηγίες που τους έδωσε η Βόρειος Κορέα ως «τελεσίγραφο» για αποχώρηση. Ωστόσο, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Επανένωσης ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ότι η Βόρειος Κορέα «ζήτησε από τους επιχειρηματίες πρόγραμμα των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στο νότο μέχρι τις 10 Απριλίου, αίτημα που διαστρεβλώθηκε ώστε να φαίνεται ότι ο βορράς ζήτησε πλήρη αποχώρηση».
Μετά τις νέες απειλές από την Πιόνγιανγκ για στρατιωτική δράση, η οποία έχει ήδη αναφέρει ως στόχο όχι μόνο θέσεις στη Νότιο Κορέα αλλά και αμερικανικές βάσεις, η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο «κίνδυνος από τη Βόρειο Κορέα είναι αληθινός και σαφής» και ενίσχυση την αντιπυραυλική της άμυνα στον Ειρηνικό.
Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «τις επόμενες εβδομάδες» συστοιχία πυραύλων THAAD στο Γκουάμ για την αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Περίπου 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες εδρεύουν στο Γκουάμ, καθώς και υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 που πραγματοποίησαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτήσεις πάνω από τη Νότια Κορέα.
Εδώ και ημέρες έχουν μεταφερθεί στη Νότιο Κορέα μαχητικά F-22 και βομβαρδιστικά B-2, αμφότερα τεχνολογικά προηγμένα και με δυνατότητες stealth.
Το THAAD αναχαιτίζει πυραύλους σε μεγάλο υψόμετρο και σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένο προστίθεται στα δυο αντιτορπιλικά κατηγορίας Aegis που φέρουν επίσης πυραύλους αναχαίτισης και έχουν αναπτυχθεί στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ψηφιακό Πελατολόγιο: Σειρά παίρνουν ξενοδοχεία, catering και δεξιώσεις
- Καρπούζι ή πεπόνι; Το μεγάλο καλοκαιρινό δίλημμα
- Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Ινδονησία
- Δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Νικήτα: «Δεν τον πρόλαβα ζωντανό να του δώσω μία αγκαλιά»
- Βενεζουέλα: Αυξάνεται ο αιματηρός απολογισμός από τους σεισμούς – Στους 2.595 οι νεκροί
- Το σημερινό πρόγραμμα του Μουντιάλ: Αγώνες για τα τρία τελευταία εισιτήρια που οδηγούν στους «16»
- Συνταγή: Μεσογειακή ομελέτα με φέτα
- «Φάρος σταθερότητας»: Μαζί με την αβεβαιότητα για τον κόσμο, αυξάνεται και η πίστη των Ευρωπαίων στην ΕΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-FxNbwRDvWnY-unsplash-1-315x220.jpg)













































![Διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/tibet-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442