Μπορεί η νέα γενιά του ΜΙΝΙ Ηatchback η οποία αναμένεται να περάσει στην παραγωγή από τα τέλη του 2013, να χαρακτηρίζεται -δίκαια- ως η τρίτη γενιά του μοντέλου, μετά την αναβίωση της φίρμας από την BMW, μόνο που αυτός ο αριθμητικός προσδιορισμός, δεν φαίνεται να… ισχύει για το εργοστάσιο που θα φιλοξενήσει την κατασκευή της και το οποίο φέτος κλείνει τα 100 χρόνια λειτουργίας.

Ο λόγος για το βρετανικό εργοστάσιο της ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1913 κατασκευάζοντας αυτοκίνητα, με τον ρυθμό των μόλις είκοσι μονάδων την εβδομάδα.

Εκατό χρόνια μετά, ο παραγωγικός απολογισμός του εργοστασίου είναι 11,65 εκατομμύρια αυτοκίνητα από 14 διαφορετικές φίρμες μεταξύ των οποίων και η αρχετυπική Mini ενώ στις γραμμές παραγωγής του έχουν απασχοληθεί συνολικά περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Στις εποχές της μεγάλης δόξας του εργοστασίου αλλά και της ευρωπαϊκής παραγωγής αυτοκινήτων, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, απασχολούνταν σε αυτό 28.000 εργαζόμενοι.

Πλέον, το εργοστάσιο που από το 2001 ανήκει εξολοκλήρου στον όμιλο BMW, κατασκευάζει τα μοντέλα της ΜΙΝΙ Hatchback, Convertible, Clubman, Clubvan, Roadster και Coupé με ρυθμό 900 μονάδων ημερησίως απασχολώντας 3.700 εργαζόμενους.

auto.in.gr