Ψυχρός άνεμος μεταξύ Βερολίνου-Μόσχας λόγω εφόδων σε γερμανικές ΜΚΟ
Την αντιδράση της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι έλεγχοι σε γραφεία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στη Μόσχα, που φαίνονται να είναι μέρος γενικότερου «κύματος εφόδων» σε ΜΚΟ στη Ρωσία. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει έλεγχοι, μεταξύ άλλων, στη Διεθνή Αμνηστία, της Διεθνή Διαφάνεια και το Human Rights Watch.
Την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι έλεγχοι σε γραφεία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στη Μόσχα, που φαίνονται να είναι μέρος γενικότερου «κύματος εφόδων» σε ΜΚΟ στη Ρωσία. Το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένο -και- λόγω του ζητήματος της Κύπρου.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε διαβίβασε στον δεύτερο τη τάξει διπλωμάτη στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο την «ανησυχία» της γερμανικής κυβέρνησης. «Παρακώλυση στη δραστηριότητα γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να επιφέρει διαρκή ζημιά στις διμερείς σχέσεις» ανέφερε το υπουργείο.
Πρόκειται για ελέγχους στο Ίδρυμα Κόνραντ Άντεναουερ (KAS) και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έρμπερτ (FES), τα οποία σχετίζονται με τα κόμματα Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αντίστοιχα.
Οι έλεγχοι φαίνεται ότι υπάγονται σε «εφόδους» τον τελευταίο καιρό στα γραφεία ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσει λίγο μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν το Φεβρουάριο στην υπηρεσία πληροφοριών FSB, την οποία και ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε να επικεντρωθεί σε ομάδες που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση.
Τις Τετάρτη έγινε έλεγχος στη Διεθνή Αμνηστία. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει μεταξύ άλλων έλεγχοι και στα γραφεία της Διεθνούς Διαφάνειας και του Human Rights Watch.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αυτοκίνητο έπεσε στην παρέλαση του Pride του Βερολίνου – Τουλάχιστον ένας νεκρός και «αρκετοί τραυματίες»
- Το Ιράν δημοσίευσε τις λίστες των ζημιών που έχει προκαλέσει στον αμερικανικό στρατό στη Μέση Ανατολή
- Συγκλονίζει ο οδηγός μηχανής που καταπλακώθηκε από τη σκαλωσιά στον Πειραιά – «Άρχισα να φωνάζω βοήθεια»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 26 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης 78χρονου που είχε πέσει σε γκρεμό



