Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε την Τρίτη τη συμφωνία για την απόκτηση όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος – IBG), έναντι συνολικού τιμήματος 524 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

«Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις», σημειώνεται.

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του ομίλου της Πειραιώς ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο υλοποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία αξίας και ευκαιριών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

«Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», προστίθεται.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή είναι η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères.

Τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη. Τα καταστήματα των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επαναλειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου και όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται κανονικά.

Οι καταθέσεις πελατών των ελληνικών καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, ως γνωστό, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά ή «κούρεμα» που έχει αποφασισθεί στην Κύπρο.

Για οποιαδήποτε ερωτήματα οι πελάτες και καταθέτες μπορούν να απευθύνονται στο κατάστημα εξυπηρέτησής τους ή στο τηλέφωνο 182838/+30 210 32 88000.

Μετά την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο όμιλος της Τρ.Πειραιώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας μετά την Εθνική Τράπεζα.

Το συνολικό ενεργητικό ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ, τα δάνεια σε 70 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις άνω των 52 δισ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι είναι πάνω από 24.000 άτομα.

Παράλληλα, είναι ο πρώτος, πλέον, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποκαταστημάτων (πάνω από 1.660), με μεγάλη διαφορά από την ΕΤΕ.

Πράσινο φως από Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το «πράσινο φως» στην απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς του δικτύου των πιστωτικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα, άναψε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε έκτακτη συνεδρίασή της, και αφού έλαβε υπόψη την ανάγκη προστασίας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ελληνική τραπεζική αγορά και διασφάλισης της άμεσης πρόσβασης του κοινού σε υπηρεσίες και προϊόντα των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα των πιστωτικών ιδρυμάτων:

(α) «ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ»,

(β) «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» και

(γ) «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ» με έδρα την Κύπρο, ομόφωνα με την υπ’ αριθ. 564/VIΙ/2013 απόφασή της επέτρεψε, κατόπιν σχετικού αιτήματος της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», την κατά παρέκκλιση, βάσει του άρθρου 9 παρ. 3 του ν. 3959/2011, πραγματοποίηση της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση από την αιτούσα επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στην Ελλάδα των ως άνω πιστωτικών ιδρυμάτων, πριν από την έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ