Στον ηγέτη της Κεντροαριστεράς ανέθεσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Αρχίζει σήμερα μία καθοριστική φάση για να δώσουμε στην Ιταλία μία νέα κυβέρνηση» ανακοίνωσε ο Ναπολιτάνο, καλώντας τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να επαληθεύσει το συντομότερο δυνατόν εάν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Αποφάσισα να δώσω εντολή στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για να εξακριβώσει εάν υφίσταται κοινοβουλευτική στήριξη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης» ανακοίνωσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο ιταλός πρόεδρος επισήμανε ότι «η κεντροαριστερή συμμαχία, έχοντας εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή και σχετική πλειοψηφία στην Γερουσία, βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση από τις υπόλοιπες [πολιτικές δυνάμεις] για να αναζητήσει μια λύση -έστω και αν δεν είναι εύκολο- για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε, επίσης, στο αίτημα της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, εξηγώντας ότι «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες λόγω παλαιών διαφορών και αντιπαραθέσεων».

Αποδεχόμενος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι θα επιδιώξει «την έναρξη της νομοθετικής περιόδου με μια κυβέρνηση που να προωθήσει αλλαγές και να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη πορεία μεταρρυθμίσεων».

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και της ευρύτερης κεντροαριστερής συμμαχίας δήλωσε ότι θα έχει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με τους σημαντικότερους κοινωνικούς εταίρους.

«Θέλω να πω λίγα λόγια, να παρουσιαστώ με σαφείς προθέσεις. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα αφορά βεβαίως και το πολιτικό σύστημα» επισήμανε.

Στο τέλος των συναντήσεών του ο γραμματέας των Δημοκρατικών πρόκειται να επιστρέψει στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να πληροφορήσει σχετικά με το αποτέλεσμά τους τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Απ’ ό,τι προκύπτει ως τώρα, ο Μπερσάνι προσανατολίζεται προς μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και του κεντρώου χώρου του Μάριο Μόντι, ενδεχομένως με την στήριξη κι άλλων πολιτικών δυνάμεων ως αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγμάτευσης επί των κύριων προγραμματικών σημείων της.

Σχολιαστές τονίζουν ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια […] αν αποτύχει ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός, μπορεί να χάσει ακόμη και την ηγεσία του ίδιου του κόμματός του».

Ένα διαφαινόμενο άνοιγμα πραγματοποίησαν βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), οι οποίοι είπαν στον Τύπο την Παρασκευή ότι εάν ο Μπερσάνι συμπεριλάμβανε στο πρόγραμμά του την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος.

Δεν είναι όμως σαφές εάν αυτή αποτελεί κεντρική πολιτική θέση του M5S.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο