Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικροτεί η Τουρκία τη διακήρυξη Οτζαλάν, αλλά τηρεί στάση αναμονής

Επικροτεί η Τουρκία τη διακήρυξη Οτζαλάν, αλλά τηρεί στάση αναμονής

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν το κάλεσμα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν προς τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση από το τουρκικό έδαφος, τονίζοντας όμως ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η έκταση στην οποία οι διακηρύξεις του ιστορικού ηγέτη του PKK θα εφαρμοστούν και θα εκτελεστούν.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν το κάλεσμα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν προς τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες για κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας όμως ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η έκταση στην οποία οι διακηρύξεις του ιστορικού ηγέτη του PKK θα εφαρμοστούν και θα εκτελεστούν.

«Θέλουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν οι διακηρύξεις του Οτζαλάν το ταχύτερο δυνατόν. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν, η ατμόσφαιρα στην Τουρκία θα αλλάξει. Το πιστεύω αυτό» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ολλανδία.

«Αν δεν υπάρξουν άλλες πράξεις ένοπλης βίας, οι δυνάμεις μας δεν θα προβούν σε ενέργειες» επισήμανε.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ήταν «έτοιμος να πιει δηλητήριο» για την ειρήνη, όταν η εθνικιστική αντιπολίτευση τον κατηγορούσε ότι ήταν ένοχος «εσχάτης προδοσίας» διότι διαπραγματευόταν με «μια συμμορία αιμοσταγών συμμοριτών».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι ο Οτζαλάν «μίλησε την γλώσσα της ειρήνης», σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ωστόσο και εκείνος επισήμανε ότι προφανώς «πρέπει να δούμε την εφαρμογή» της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Οτζαλάν έκανε την ανακοίνωση αυτή την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους για τους Κούρδους, το Νεβρόζ.

Ο ηγέτης του PKK διέταξε τους μαχητές του να παύσουν πυρ και να αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Πάντως, η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την ανακοίνωση του κινήματος, κάνοντας όπως και ο Ερντογάν λόγο για ένα «θετικό βήμα».

Η ανακοίνωση Οτζαλάν, που αναμενόταν εδώ και καιρό, αναγνώστηκε από βουλευτή του κουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) στη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

«Ας αφήσουμε τα όπλα να σωπάσουν, τις πολιτικές ιδέες να κυριαρχήσουν» ανέφερε η ανακοίνωση, στην οποία ο κούρδος ηγέτης αναφέρει ότι καλεί «τις ένοπλες μονάδες να αποσυρθούν πέραν των συνόρων» και διαβεβαιώνει ότι «δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής».

Ο ίδιος δεν καθόρισε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

«Συντασσόμαστε 100% με τον ηγέτη μας» είπε ο Ροτζ Βελάτ, στέλεχος του PKK. Ενώ ο Μουράτ Καραγιλάν, που θεωρείται δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του κουρδικού κινήματος, είπε ότι οι μαχητές του PKK θα τηρήσουν την εκεχειρία, αλλά πρόσθεσε «ο καθένας οφείλει να γνωρίζει ότι το PKK είναι έτοιμο για ειρήνη όσο και για πόλεμο».

«Σημειώνεται μια στρατηγική μεταβολή» σχολίασε ο Ερτουγρούλ Κουρκτσού του BDP. «Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα μετακινείται από μια ένοπλη εκστρατεία σε μια πολιτισμική. Και το PKK το δέχεται αυτό».

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κάλεσε, επίσης, την τουρκική κυβέρνηση να «αδράξει την ευκαιρία» που παρουσιάζεται με την κήρυξη εκεχειρίας του Οτζαλάν και να «εργαστεί για μια διαρκή ειρήνη».

Τουλάχιστον τέσσερις εκεχειρίες ανάμεσα στο PKK και το τουρκικό κράτος έχουν καταρρεύσει στο παρελθόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024