Μήνυμα απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σ.Καλαφάτης για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, υπενθυμίζοντας τη ζωτική σημασία της προστασίας των δασών για τη διατήρηση της βιόσφαιρας στον πλανήτη γη.

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί εδώ και 4 δεκαετίες από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, με στόχο να περάσει το μήνυμα της προστασίας των δασών, που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη σχετίζονται με την καταστροφή των δασών.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΚΑ κεντρικά αλλά και η Ειδική Γραμματεία Δασών χρηματοδοτούν έργα προστασίας και ανάδειξης των δασών της χώρας. «Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός» τονίζει ο κ. Καλαφάτης, «ενώ διαχρονικά έχει δείξει σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έργο.»

Με τη λαθροϋλοτομία να έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις στη χώρα μας, ολοκληρώνεται σύντομα η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμό της δασικής νομοθεσίας. «Βούληση της κυβέρνησης» επισημαίνει ο κ.Καλαφάτης «είναι να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων δασικής πολιτικής που θα οργανώσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τη δασική διοίκηση και θα διαμορφώσουν ένα ουσιαστικότερο πλαίσιο για τη δασική ανάπτυξη και τη δασοπροστασία. Παράλληλα φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η πιστοποιημένη υλοτομία, η οργανωμένη κτηνοτροφία, οι ήπιες μορφές τουρισμού, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση και με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας. »

in.gr