Κατεστραμμένες από τον εμφύλιο οι υποδομές υγείας της Συρίας
Εικόνα διαλυμένων υπηρεσιών υγείας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες μεταφέρουν από τη Συρία μέλη της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δύο χρόνια από το ξέσπασμα της εξέγερσης η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε ανηλεή εμφύλιο. Το σύστημα υγείας, που λειτουργούσε άρτια στο παρελθόν, έχει καταρρεύσει, επισήμαναν οι ΓΧΣ σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα παρουσιάζοντας την έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Εικόνα διαλυμένων υπηρεσιών υγείας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες μεταφέρουν από τη Συρία μέλη της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δύο χρόνια από το ξέσπασμα της εξέγερσης η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε ανηλεή εμφύλιο.
Η παροχή βοήθειας υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών που υπάρχουν, το σύστημα υγείας, που λειτουργούσε άρτια στο παρελθόν, έχει καταρρεύσει, οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ υπάρχουν διαρκώς διακοπές στην παροχή νερού και ρεύματος, επισήμαναν οι ΓΧΣ σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.
Ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός, υπεύθυνος Προγραμμάτων του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση: «Το 57% των νοσοκομείων έχει καταστραφεί και το 36% είναι αδύνατο να λειτουργήσει, ενώ τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις ιδιωτικές κλινικές ή τα αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν καταστραφεί», επισήμανε.
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους οι ΓΧΣ δεν έχουν λάβει άδεια από την κυβέρνηση να δράσουν στη Συρία. Παρόλα αυτά κατόρθωσαν να ανοίξουν τρία νοσοκομεία στη βόρεια Συρία και μέχρι σήμερα έχουν περιθάλψει 16.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει 1.300 χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι ομάδες των ΓΧΣ παρέχουν επίσης βοήθεια σε σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, στο Ιράκ, στην Ιορδανία και στην Τουρκία.
Οι γιατροί που περιέθαλπαν τραυματίες κινδύνευαν να χαρακτηριστούν «εχθροί του καθεστώτος», να συλληφθούν, να φυλακιστούν ακόμη και να θανατωθούν. Οι τραυματίες γι’ αυτόν το λόγο άρχισαν να αποφεύγουν τα δημόσια νοσοκομεία και απευθύνονταν σε παράνομα αυτοσχέδια νοσοκομεία που λειτουργούσαν σε σπίτια, αγροκτήματα, ακόμη και σε σπηλιές.
Ο Δημήτρης Γιαννούσης, χειρουργός, μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία, που επέστρεψε πρόσφατα, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία από ένα αυτοσχέδιο, καμουφλαρισμένο νοσοκομείο που έχει στηθεί στην περιοχή της Βόρειας Συρίας. «Πέρα από την ιατρική βοήθεια, ο ρόλος μας είναι να καταγγείλουμε όσα συμβαίνουν», δήλωσε αναφερόμενος σε αεροπορικές επιδρομές με θύματα πολλά παιδιά που συνέβησαν κοντά στην περιοχή.
Δύο χρόνια εξαιρετικά βίαιων συγκρούσεων έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 70.000 νεκρούς (σύμφωνα με τον ΟΗΕ), 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες (αυξήθηκαν 10% σε μια εβδομάδα), 2,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους και διαβιούντες σε άθλιες συνθήκες μέσα στη χώρα τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η επιστήμη ξέρει γιατί σήμερα νιώθουμε πιο πολύ νοσταλγία από ποτέ
- Κόμματα: Στην κινούμενη άμμο του πολιτικού σκηνικού
- Η Silicon Valley στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
- Το «Godzilla» Ελ Νίνιο και το νέο σοκ που απειλεί τις τιμές των τροφίμων
- Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο ταξικό χάσμα: Οι έχοντες, οι μη έχοντες και οι μη γνωρίζοντες
- Το νέο μουσείο του Τζορτζ Λούκας στο Λος Άντζελες προσφέρει δωρεάν είσοδο στους κατοίκους της γειτονιάς
- Κυπριακό: Τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ προαναγγέλλει η φον ντερ Λάιεν κάνοντας λόγο για νέα δυναμική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442