Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πτώση το SPD μετά τις δηλώσεις Στάινμπρουκ περί «ιταλών κλόουν»

Σε πτώση το SPD μετά τις δηλώσεις Στάινμπρουκ περί «ιταλών κλόουν»

Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, μειώθηκε ως και δύο μονάδες και η υποστήριξη προς το πρόσωπο του υποψηφίου του για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων ετών μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες χαρακτήρισε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο «κλόουν», δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, μειώθηκε ως και δύο μονάδες και η υποστήριξη προς το πρόσωπο του υποψηφίου του για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων ετών μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες χαρακτήρισε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο «κλόουν», δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση του Politbarometer για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τοποθετεί φέρνει το SPD στο 28%, 13 μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελας Μέρκελ.

Άλλη δημοσκόπηση, του Infratest Dimap για το επίσης δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο δείχνει ότι το ποσοστό του SPD έπεσε κατά μία μονάδα, στο 26%. Στο μεταξύ η υποστήριξη για τους συμμάχους του SPD, τους Πράσινους, αυξήθηκε στο 17%, το υψηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, περιορίστηκε στο μηδέν σε μια κλίμακα από το -5 ως το +5 στην έρευνα του ZDF για τους κορυφαίους πολιτικούς στη Γερμανία. Πρόκειται για τη χειρότερή του επίδοση αφότου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία.

Η Μέρκελ είναι στην πρώτη θέση με +2,2 ακολουθούμενη από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με +1,4.

Η προεκλογική εκστρατεία του Στάινμπρουκ άρχισε άσχημα: οι αποκαλύψεις για τις υψηλές αμοιβές που παίρνει για ομιλίες του κατέπληξαν και αποξένωσαν πολλούς ψηφοφόρους. Το ίδιο και οι δηλώσεις του αφενός για το ότι οι καγκελάριοι πρέπει να αμείβονται περισσότερο καθώς και το ότι χλεύασε το φτηνό κρασί που κοστίζει κάτω από 5 ευρώ η φιάλη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά το σάλο που ξέσπασε όταν ο Στάινμπρουκ αποκάλεσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Μπέπε Γκρίλο «κλόουν» έπειτα από τις θεαματικές επιδόσεις τους στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές. Οι δηλώσεις προκάλεσαν την εντός ορίων αλλά έντονη αντίδραση του ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που επισκεπτόταν εκείνες τις ημέρες τη Γερμανία.

Σχεδόν το 71% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν πως τα σχόλια του ηγέτη του SPD, που εξώθησαν τον Ναπολιτάνο να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο δείπνο με τον Στάινμπρουκ, ήταν ανάρμοστα. Μόλις το 31% έκρινε ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, από 35% τον Ιανουάριο.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πάντως να δείχνουν ότι ο μικρός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), συνεχίζουν να μην συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσοστό ώστε να μπουν στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω Βουλή (το όριο είναι το 5%), γεγονός το οποίο ίσως εξωθήσει την Μέρκελ να αναζητήσει ένα νέο εταίρο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024