Επιτροπή ελέγχου της αστυνομίας στη Νότιο Αφρική ερευνά τον θάνατο ενός ταξιτζή από τη Μοζαμβίκη, ο οποίος φέρεται να δέθηκε με χειροπέδες στο πίσω μέρος ενός περιπολικού, τον οποίο τον έσερνε σε δρόμο πόλης κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Εικόνες από βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας είδαν το φως της δημοσιότητας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία επιτέθηκε στον 27χρονο άνδρα και τον κατηγόρησε ότι πάρκαρε παράνομα το ταξί του στο Ντεβέιτον, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Το βίντεο δείχνει ένστολους αστυνομικούς να δένουν τον άνδρα σε περιπολικό φορτηγάκι, να τον τραβούν και να τον σέρνουν στον δρόμο.

Στη συνέχεια τον συνέλαβαν. Ο άνδρας πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομικής Έρευνας δήλωσε «σοκαρισμένος» από το βίντεο.

«Ερευνούμε ένα περιστατικό που σχετίζεται με τον θάνατο ενός άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με ισχυρισμούς σημειώθηκε στα χέρια της αστυνομίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομικής Έρευνας.

«Οι συνθήκες γύρω από τον θάνατό του παραμένουν ισχυρισμοί. Ας μάθουμε τι έχει συμβεί πραγματικά» πρόσθεσε.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητος κάλεσε τους αστυνομικούς να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να πραγματοποιηθεί διεξοδική έρευνα.

«Το γεγονός ότι οι αστυνομικοί ήταν οι τιμωροί σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε στην Αστυνομική Υπηρεσία της Νοτίου Αφρικής την τήρηση του νόμου» δήλωσε η επαρχιακή βουλευτής, Κάτε Λόριμε, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το γεγονός ότι το πλήθος παρακολουθούσε και δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που επευφημούσαν, είναι ένα θλιβερό κατηγορητήριο για την κατάσταση της κοινωνίας μας» πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι είναι φανερό ένα «όλο και πιο ανησυχητικό μοτίβο» αστυνομικής βίας στη Νότια Αφρική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ