Η τρόικα δίχασε τους δικαστές, συνάντηση με ορισμένες ενώσεις
Το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, όχι όμως με την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, οι οποίες αρνήθηκαν τη σχετική πρόσκληση.
Το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, όχι όμως με την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, οι οποίες αρνήθηκαν τη σχετική πρόσκληση.
Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια της διεύθυνσης διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαμάντω Ζάβρα, ενημέρωσε εγγράφως τις δικαστικές Ενώσεις, τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, καθώς και την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ότι κλιμάκιο της τρόικας έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί μαζί τους.
Πράγματι, το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ρουσσό Παπαδάκη.
Κατά τις συναντήσεις αυτές προτάθηκαν από την πλευρά των δικαστών λύσεις για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ηλεκτρονικής κάλυψης των δικογραφιών, την χορήγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους δικαστές, καθώς και σε άλλα φλέγοντα προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης.
Ως προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, η πρόταση της τρόικας δεν απευθύνθηκε στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά στον πρόεδρό του Ιωάννη Καραβοκύρη. Ο τελευταίος επέλεξε να μην συναντηθεί ο ίδιος με την τρόικα, αλλά ολιγομελής αντιπροσωπεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατόπιν αυτών, κρίθηκε ότι το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο θα εκπροσωπήσουν η Γεωργία Μαραγκού και ο γενικός γραμματέας της Ένωσής τους Παναγιώτης Παπίδας.
Το διοικητικό, όμως, συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έδωσε «το πράσινο φως» για να συναντηθεί ο κ. Παπίδας με την αντιπροσωπεία της τρόικας.
Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κατά πλειοψηφία 5 – 2, δεν αποδέχθηκε την πρόταση της τρόικας για συνάντηση.
Η τρόικα συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) και αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ευάγγελο Τσουρούλη (εκπροσώπησε και τους δικηγόρους του Πειραιά).
Τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση αυτή ήταν η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και ο θεσμός της διαμεσολάβησης.
Η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, από την πλευρά του, δεν έχει ακόμη αποφασίσει με αν θα συναντηθεί ή όχι με την τρόικα. Σαν θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου της περασμένης εβδομάδας, αλλά ματαιώθηκε και θα τεθεί σε επόμενο συμβούλιο.
Τέλος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της τρόικας, και στη σχετική ανακοίνωσή της, τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «οι λόγοι της απόφασης αυτής έχουν να κάνουν με τη δεδηλωμένη αντίθεσή μας στα εφαρμοζόμενα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Έρχεται η τελευταία εκπομπή για το 2025
- Παχυσαρκία: Ξεκινά η διαδικασία για δωρεάν διανομή φαρμάκων
- Μπιλ Γκέιτς για AI: Γιατί κάποιες εταιρείες θα αξίζουν λιγότερο στο μέλλον
- Η δικαιοσύνη στο Καζακστάν και…. οι Γερμανοί ξανάρχονται
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Στο μικροσκόπιο του δημόσια έργα… μιας χρήσης – Το μωσαϊκό των αστοχιών
- Τίνος είσαι εσύ; Η Φραντσέσκα Σκορσέζε δεν ντρέπεται να πει ότι βρήκε δουλειά χάρη στο διάσημο επίθετό της



