
Ανησυχεί για το πολιτικό αδιέξοδο ο ιταλικός Τύπος
«Έκρηξη Γκρίλο», «Παράλυτο Κοινοβούλιο», «Η Ιταλία προ ακυβερνησίας»: οι ιταλικές εφημερίδες εκφράζουν ομοφώνως την ανησυχία τους για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ιταλία λόγω της απουσίας πλειοψηφίας στη Γερουσία.
«Έκρηξη Γκρίλο», «Παράλυτο Κοινοβούλιο», «Η Ιταλία προ ακυβερνησίας»: οι ιταλικές εφημερίδες εκφράζουν ομοφώνως την ανησυχία τους για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ιταλία λόγω της απουσίας πλειοψηφίας στη Γερουσία.
Η Corriere della Sera κάνει λόγο για «ψήφο σοκ» και για «Κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα τονίζει ότι η επιτυχία του Κινήματος 5 Αστέρων αντιστοιχεί στην επικράτηση μίας Ιταλίας ευρωσκεπτικιστικής μπροστά στην οικονομική λιτότητα.
Η εφημερίδα La Repubblica, υπό τον τίτλο «Η Ιταλία σε ακυβερνησία» αναφέρεται στην μεγάλη άνοδο του Μπερλουσκόνι, που θεωρήθηκε «καμένο χαρτί» μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011 και στο «φιάσκο» του Μάριο Μόντι, που εισήλθε στην πολιτική στο τέλος του Δεκεμβρίου επικεφαλής ενός φιλόδοξου πολιτικού κινήματος του νέου κέντρου.
«Μέσα στα ερείπια βρίσκεται ένα Κοινοβούλιο δύσκολα κυβερνήσιμο και ένα εξαιρετικά εύφλεκτο εκλογικό σώμα» αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.
Ο συντάκτης κάνει λόγο για «την πικρή επίγευση μίας σχεδόν συμβολικής νίκης της αριστεράς που επικρατεί χάρις σε μία χούφτα ψήφους και δεν επαρκεί στη Γερουσία, ακόμη και με την άχρηστη πατερίτσα του Μόντι».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, επικράτησε ο λαϊκισμός: «Οι πολιτικές δυνάμεις που πόνταραν στην κοινωνική οργή που απελευθερώθηκε πάνω από την Ευρώπη, στους φόρους, στο αίτημα για θεσμική ρήξη κατά της πολιτικής τάξης ή της νέας τεχνοκρατικής ελίτ».
Η εφημερίδα La Stampa αναφέρεται σε ένα «παράλυτο Κοινοβούλιο» και τιτλοφορεί το κύριο άρθρο «Η υποχρέωση μιάς θαρραλέας επιλογής».
«Η πραγματική Ιταλία εξέφρασε ολόκληρη τη δυσφορία της. Με την ψήφο αυτή ακούμε τις φωνές και τις ιστορίες εκείνων που δεν βρίσκουν δουλειά, που δεν τους φτάνει η σύνταξη, που θεωρούν ότι δεν έχουν μέλλον, που φεύγουν στο εξωτερικό και εκείνων που είδαν τους νέους φόρους ως βαριά προσβολή», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Μάουρο Καλαμπρέζι, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα υποτίμησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας.
Τώρα, «για να ξανακολλήσουμε τα κομμάτια χρειάζεται θάρρος, πνεύμα θυσίας και σοφίας», γράφει ο Μάουρο Καλαμπρέζι προτρέποντας για την εξεύρεση σημείων σύγκλισης ανάμεσα στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και τους νέους βουλευτές Πέντε Αστέρων.
Η εφημερίδα Fatto Quotidiano της αριστεράς προβλέπει από την πλευρά της ότι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι πιθανόν να προτείνει μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα (Μπερσάνι), τον Λαό της Ελευθερίας (Μπερλουσκόνι) και το Κέντρο (Μόντι).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ιαπωνία: Φοβάται την έλλειψη νάφθας – Τι είναι και γιατί ανησυχούν οι άνθρωποι;
- ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα
- Τούρκογλου: «Tην τελευταία 8ετία, το τρόπαιο της Euroleague έχει έρθει 4 φορές στην Τουρκία»
- Γουίλεμ Νταφόε: Στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας που πρωταγωνιστεί
- Βορίζια: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος – Έκοψαν 134 ελιές αγρότη που αρνήθηκε να παραδώσει το χωράφι του
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Α’)
- O Ολυμπιακός κοντράρεται με τον Εθνικό στον πρώτο ημιτελικό του πρωταθλήματος
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442