Επιστροφή 9,2 εκατ. ευρώ ζητεί από την Ελλάδα η Κομισιόν
Tην ανάκτηση 9,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα ζήτησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κονδύλια της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ που καταβλήθηκαν, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Tην ανάκτηση 9,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα ζήτησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κονδύλια της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ που καταβλήθηκαν, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Συνολικά, προβλέπεται ότι θα ανακτηθούν 414 εκατ. ευρώ από 22 κράτη- μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών.
Ειδικά για την Ελλάδα πρόκειται να ανακτηθούν 5,2 εκατ. ευρώ για διορθώσεις σε εκπρόθεσμες πληρωμές και για υπερβάσεις ανώτατων ορίων, καθώς και 3,6 εκατ. ευρώ για διορθώσεις στις πριμοδοτήσεις ζώων, λόγω αδυναμιών στο χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, τον καθορισμό κριτηρίων επιλεξιμότητας, την ανάλυση κινδύνου και τους επιτόπιους ελέγχους. Επίσης, θα ανακτηθούν 0,4 εκατ. ευρώ για υπερβάσεις σε καταβληθείσες δαπάνες δημόσιας αποθεματοποίησης.
Τα κράτη- μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει τη σωστή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη- μέλη.
Το ποσό των 414 εκατ. ευρώ θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.
Οι κυριότερες δημοσιονομικές διορθώσεις καταλογίζονται στη Μεγάλη Βρετανία με 111,7 εκατ. ευρώ για αδυναμίες στην ταυτοποίηση αγροτεμαχίων και στα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών κατά την επεξεργασία των αιτήσεων, σε διοικητικούς ελέγχους και σε επιτόπιους ελέγχους όσον αφορά τις στρεμματικές ενισχύσεις.
Ακόμη, 48,3 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στην Ιταλία για παραβάσεις όσον αφορά τον περιορισμένο έλεγχο πολλών κανονιστικών απαιτήσεων διαχείρισης.
Eξάλλου, 34,4 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στην Πολωνία για αδυναμίες στη διαχείριση του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και 29 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στη Γαλλία για ελλείψεις στους επιτόπιους ελέγχους μέτρων αντιστάθμισης φυσικών μειονεκτημάτων.
Τέλος, 17,9 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στην Ιταλία για σοβαρά ανεπαρκές σύστημα ελέγχου και απάτη στον τομέα της μεταποίησης εσπεριδοειδών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σαν Ντιέγκο: Μανιφέστο μίσους 75 σελίδων συνόδευε το βίντεο που μετέδιδαν ζωντανά από το τζαμί οι μακελάρηδες
- Μεγάλη Εικόνα: Καινούργια κόμματα, αναταράξεις και νέες ισορροπίες
- Υποκλοπές: Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Δεμίρης – Θύελλα αντιδράσεων από την άρνηση Τζαβέλλα να παραστεί
- Βορίζια: Την Παρασκευή απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι – Πώς δρούσε η οικογενειακή «μαφία» της Κρήτης
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (20/5): Πού θα δείτε τον τελικό του Europa League που απασχολεί και τον Ολυμπιακό
- Σι: Μετά τον Τραμπ, φιλοξενεί τον Πούτιν στο Πεκίνο – Φωτογραφίες και βίντεο από τη θερμή υποδοχή
- Σάλος με τη γυμνή Σίντνεϊ Σουίνι και τον πύθωνα στο Euphoria – Rosalia, Σάρον Στόουν και απόλυτο χάος
- 3+1 λόγοι που αξίζει να επιλέξεις ηλεκτρική οδοντόβουρτσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 20.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hari-nandakumar-AusHcg-Sxc-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442