Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Greenpeace: Να μην γίνουμε Αργεντινή και στα μεταλλαγμένα

Greenpeace: Να μην γίνουμε Αργεντινή και στα μεταλλαγμένα

Το άνοιγμα στην καλλιέργεια σόγιας για ζωοτροφή και τους κινδύνους που ενέχει, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Greenpeace,σημειώνοντας ότι κάθε σπόρος σόγιας που φυτεύεται, μπορεί να είναι ήδη μεταλλαγμένος ή να επιμολυνθεί σύντομα.

Το άνοιγμα στην καλλιέργεια σόγιας για ζωοτροφή και τους κινδύνους που ενέχει, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Greenpeace,σημειώνοντας ότι κάθε σπόρος σόγιας που φυτεύεται, μπορεί να είναι ήδη μεταλλαγμένος ή να επιμολυνθεί σύντομα.

H περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωοτροφών στη χώρα, η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, σε συνεργασία με ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, «παρουσιάζει το επιχειρηματικό της άνοιγμα για καλλιέργεια σόγιας στη χώρα ως μία άκρως δελεαστική για την αγροτική μας οικονομία «λύση».

Αν και οι πολυεθνικές, Syngenta και Pioneer/DuPont, που εμπορεύονται σπόρους σόγιας και στη χώρα μας ,προσεγγίζουν τους Έλληνες παραγωγούς και «εγγυώνται» σήμερα πιστοποιημένη μη-μεταλλαγμένη σόγια, «στην πράξη» όπως εξηγούν από την Greenpeace «έχει αποδειχθεί ότι κανένα σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης δεν επαρκεί ώστε να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από τη διατροφή μας. Στην πιο πρόσφατη σχετική δειγματοληψία που έκανε η Greenpeace άλλωστε, αποδείχτηκε ότι όλα τα τυχαία δείγματα σόγιας που εξετάστηκαν βρέθηκαν έως και 90% μεταλλαγμένα.»

Η περιβαλλοντική οργάνωση υπενθυμίζει μάλιστα ότι η πρακτική των πολυεθνικών, είναι να προσεγγίζουν απευθείας αγρότες και παραγωγούς «με στόχο να τους δεσμεύσουν επί δεκαετίες στο φαύλο κύκλο των μεταλλαγμένων όπως και στο αντίστοιχο παράδειγμα της Αργεντινής. Και εκεί, η καλλιέργεια της σόγιας παρουσιάστηκε σαν μέρος της λύσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση και σήμερα πάνω από το 90% της σόγιας που καλλιεργείται εκεί, είναι μεταλλαγμένη.»

Για μια ακόμα φορά η Greenpeace υπενθυμίζει την αξία των παραδοσιακών ελληνικών φυτών, όπως είναι το κουκί,το ρεβίθι,το μπιζέλι και το λούπινο που μπορούν αν αντικαταστήσουν τη σόγια. Ζητά και την συνδρομή όσων είναι ευαισθητοποιημένοι , να στηρίξουν την καμπάνια της » Ναι στο κουκί και όχι στη σόγια» έμπρακτα, υπογράφοντας εδώ.


in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024