Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νηπιαγωγείο για παιδιά χωρίς φύλο!

Νηπιαγωγείο για παιδιά χωρίς φύλο!

Ένας αμφιλεγόμενος παιδικός σταθμός λειτουργεί σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης, όπου τα παιδιά...δεν έχουν φύλο!

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Ένας αμφιλεγόμενος παιδικός σταθμός λειτουργεί σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης, όπου τα παιδιά…δεν έχουν φύλο!

Στο σταθμό με το όνομα «Egalia» (Ισότητα), το προσωπικό αποφεύγει τις λέξεις «αγόρια» και «κορίτσια» αποκαλώντας τα 33 παιδιά που περνούν την πόρτα του κάθε πρωί «φίλους». Από τα χρώματα στους τοίχους έως τα παιχνίδια και τα βιβλία, όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται υπακούουν σε μια λογική να μην εκτίθενται τα παιδιά στα στερεότυπα των φύλων. Η «Ισότητα» είναι δημόσιος παιδικός σταθμός, άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο χρόνο και αποτελεί ένα από τα πιο ριζοσπαστικά παραδείγματα της πολιτικής που ακολουθεί η Σουηδία στο θέμα της ισότητας των φύλων. Πίσω από αυτό το πρωτοποριακό πείραμα βρίσκεται η σκέψη ότι ακόμη και σε μια ευαίσθητη κοινωνία στο θέμα της ισότητας των φύλων οι ρόλοι αρσενικού και θηλυκού δίνουν ένα άδικο προβάδισμα στα αγόρια.

Στην «Ισότητα» τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε από «παιδαγωγούς φύλου» για να μπορεί να αποφεύγει φράσεις ή συμπεριφορές που παραπέμπουν σε διαχωρισμό με βάση το φύλο. Αγόρια και κορίτσια παίζουν με μια παιδική κουζίνα κάνοντας ότι μαγειρεύουν ενώ ακριβώς δίπλα είναι τοποθετημένα τα lego. Το μήνυμα είναι σαφές: το μαγείρεμα δεν έχει καμία διαφορά από το χτίσιμο στην παιδική ηλικία και επομένως ούτε στην ενήλικη ζωή. Οι ιστορίες που διηγούνται και τα παραμύθια που διαβάζουν οι παιδαγωγοί στα παιδιά υπακούουν στη ίδια λογική. Ομόφυλα ζευγάρια, μονογονεϊκές οικογένειες και υιοθετημένα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο σχεδόν όλων των παραμυθιών.

Φυσικά, όπως είναι λογικό, ακόμη και στην ανεκτική Σουηδία, μια τέτοια παιδαγωγική μέθοδος προκαλεί αντιδράσεις. Η Αμερικανίδα καθηγήτρια Παιδοψυχολογίας Τζέι Μπέλκσεϊ κρίνει τη μέθοδο αμφιλεγόμενη σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να εμποδίσεις ένα αγόρι να τρέχει γύρω -γύρω ή να μετατρέπει ένα κομμάτι ξύλο σε σπαθί; Η διευθύντρια της «Ισότητας» δηλώνει από την πλευρά της στην βρετανική εφημερίδα Independent ότι η ισότητα είναι μια συνεχής άσκηση ήδη από την παιδική ηλικία. Και όπως επισημαίνει, μόνο ένα ζευγάρι πήρε το παιδί του από το gender neutral preschool (φυλετικά ουδέτερο) νηπιαγωγείο, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή ξεπερνούν κατά πολύ τις διαθέσιμες θέσεις.

imommy

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024