Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίστα υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη Συρία έχει καταρτίσει ο ΟΗΕ

Λίστα υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη Συρία έχει καταρτίσει ο ΟΗΕ

Σύρους σε «ηγετικές θέσεις» που ενδεχομένως ευθύνονται για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου έχει αναγνωρίσει η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τον εμφύλιο που καταστρέφει τη χώρα, η τελευταία έκθεση της οποίας πιστοποιεί πως και οι δύο πλευρές -το στρατόπεδο Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί- έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να διασφαλίσουν πως θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, οι ερευνητές ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει τη λίστα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για επίσημη έρευνα και άσκηση διώξεων.

Σύρους σε «ηγετικές θέσεις» στη Δαμασκό που ενδεχομένως ευθύνονται για τέλεση εγκλημάτων πολέμου έχει αναγνωρίσει η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τον εμφύλιο που καταστρέφει τη χώρα, η τελευταία έκθεση της οποίας διαπιστώνει πως και οι δύο πλευρές -το στρατόπεδο Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί- έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να διασφαλίσουν πως θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, οι ερευνητές ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει τη λίστα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για επίσημη έρευνα και άσκηση διώξεων.

Στην τελευταία έκθεσή της για τον εμφύλιο, που καλύπτει το εξάμηνο που τελειώνει στα μέσα του φετινού Ιανουαρίου, οι επιθεωρητές με επικεφαλής τον βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέρο βασίστηκαν σε 445 συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες που έχουν διαφύγει από τη Συρία. Η ομάδα δεν έχει καταφέρει να μπει στην ίδια την χώρα.

H έκθεση αναφέρει πως η επιτροπή έχει εντοπίσει σειρά προσώπων σε ηγετικές θέσεις, καθώς και ομάδες ατόμων που κατηγορούνται για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, δολοφονιών, βασανισμών και πράξεων τρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού.

Υπό το φως των στοιχείων, η ομάδα κάλεσε το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να δράσει άμεσα ώστε να διασφαλίσει ότι θα αποδοθούν ευθύνες».

Σημειώνει ότι «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ο κατάλληλος θεσμός για να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία στη Συρία». «Ως εγκαθιδρυμένος, ευρείας στήριξης θεσμός, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα έρευνες για τους αυτουργούς των σοβαρών εγκλημάτων στη Συρία» αναφέρει.

«Ήλθε η ώρα να δώσουμε τη θέση μας στη Δικαιοσύνη, εισηγούμαστε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι να παραπέμψουμε την υπόθεση στη διεθνή Δικαιοσύνη, αλλά ασκούμε πιέσεις επί της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση. Ήλθε η ώρα να αντιδράσουμε, είναι ασύλληπτο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει λάβει καμία απόφαση εδώ και δύο χρόνια» τόνισε η Κάρλα ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Γενεύη.

Αναφερόμενη στη λίστα υπόπτων, η Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε τους δράστες αυτών των εγκλημάτων στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, εκείνους που αποφασίζουν, οργανώνουν και σχεδιάζουν, όμως αυτή η λίστα παραμένει μυστική διότι εναπόκειται στο δικαστήριο να πραγματοποιήσει επί της βάσεως αυτής επίσημες έρευνες και να συντάξει κατηγορητήρια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Πάουλο Πινιέιρο σε τηλεφωνική του παρέμβαση κατά τη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η επιτροπή έρευνας «δεν αποτελεί όργανο της Δικαιοσύνης». «Συλλέγουμε πληροφορίες και από τις δύο πλευρές και δεν κάνουμε καμία διάκριση ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές» επισήμανε..

Η παρούσα θητεία της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα με την παράδοση στην Ύπατη Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι εμπιστευτικής λίστας με τα ονόματα των προσώπων και των ομάδων που θεωρούνται υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να γίνει δυνατή η παραπομπή τους ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024