Την κατάργηση της υποχρεωτικής καταβολής διπλών (ή και τριπλών) ασφαλιστικών εισφορών, για τον ίδιο εργασιακό χρόνο, με τις οποίες επιβαρύνονται πολλοί ασφαλισμένοι (προ του 1993) μηχανικοί-εργολήπτες, που ζητεί από τον υπουργό Εργασίας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ένας μηχανικός ασφαλίζεται στο ΤΣΜΕΔΕ και ταυτόχρονα στο πρώην ΤΕΒΕ, εφόσον είναι και εταίρος σε μια τεχνική εταιρεία.

Υποχρέωση η οποία, σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ. υφίστατο (και συνεχίζεται) για τους προ του 1993 ασφαλισμένους, ενώ με το Ν.2084/92 καταργήθηκε για τους νέους ασφαλισμένους (μετά την 1.1.1993), οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα τους.

Ως αντιστάθμισμα αυτής της υποχρέωσης, είχε καθοριστεί τότε ως ανώτατο όριο ασφαλιστικών αποδοχών, επί των οποίων υπολογίζονταν τα ασφάλιστρα τα 2.432,25 € για τους «παλαιούς ασφαλισμένους» και τα 5.546,80 € για τους «νέους ασφαλισμένους».

Πλην, όμως, σημειώνει ο ΣΑΤΕ, «με το Ν. 4093/12 το εύλογο αυτό «προνόμιο» των «παλαιών ασφαλισμένων» καταργήθηκε, καθώς από 1.1.2013 εξισώθηκαν τα όρια προς τα άνω, με συνέπεια να καταστεί παντελώς άδικη και παράλογη η διατήρηση της ταυτόχρονης υποχρεωτικής ασφάλισης των «παλαιών ασφαλισμένων» σε δύο (ή και περισσότερα) Ταμεία».

Όπως επισημαίνει ο ΣΑΤΕ στην επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, «είναι σαφές ότι, πλέον, έχει δημιουργηθεί σοβαρότατη στρέβλωση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς η ήδη προϋπάρχουσα άνιση μεταχείριση ασφαλισμένων επιδεινώνεται επικίνδυνα, καθώς οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με τους «νέους», γεγονός που επηρεάζει αρνητικότατα τη θέση τους στην αγορά εργασίας, αλλά και επιδρά, κατά παράλογο τρόπο, στα κόστη επιχειρήσεων».

Κοινός τόπος είναι ότι το ζήτημα της ασφάλισης στην χώρα μας έχει φτάσει στα όρια του «παραλογισμού, υπογραμμίζει ο ΣΑΤΕ, και καλεί τον υπουργό Εργασίας, «να άρει το »βάρος της καταβολής διπλών εισφορών, και, μάλιστα, σε ασφαλιστικούς φορείς, που εκ των πραγμάτων (ηλικιακά), ποτέ δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν δεύτερη σύνταξη οι ασφαλισμένοι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ