Μέχρι και 1.000 τραυματισμούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, προκάλεσε η έκρηξη μετέωρου που περνούσε πάνω από το Τσελιάμπινσκ στα ρωσικά Ουράλια. Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί οφείλονται σε τζάμια που έσπασαν. Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, κατέρρευσε μέρος της οροφής ενός μικρού εργοαστασίου. Δεν διαπιστώνουν σχέση οι επιστήμονες με τον αστεροειδή που πέρασε ξυστά από τη Γη το απόγευμα της Παρασκευής. Φωτορεπορτάζ... Δείτε τα βίντεο...

Μέχρι και 1.000 τραυματισμούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, προκάλεσε η έκρηξη μετέωρου που περνούσε πάνω από το Τσελιάμπινσκ στα ρωσικά Ουράλια το πρωί της Παρασκευής. Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί οφείλονται σε τζάμια που έσπασαν. Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, ενώ κατέρρευσε μέρος της οροφής ενός μικρού εργοαστασίου.

Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) δεν διαπιστώνουν, καταρχήν, σχέση με τον αστεροειδή 2012 DA14 που πέρασε ξυστά από τη Γη το απόγευμα της Παρασκευής: Ο αστεροιδής πλησίασε τον πλανήτη από την πλευρά του νότιου ημισφαιρίου, ενώ το μετέωρο έπεσε στο βορρά.

Οι περισσότερες αναφορές έρχονται από το Τσελιάμπινσκ. Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, οι τραυματισμοί δεν οφείλονται σε θραύσματα του διαστημικού αντικειμένου αλλά σε σπασμένα τζάμια ή χτυπήματα. Από τους περίπου ελαφρά 1.000 τραυματίες, αρκετοί παρέμειναν στα νοσοκομεία.

Επρόκειτο για έναν μετεωρίτη που εξερράγη λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα και έσπασε σε θραύσματα πριν φτάσει στο έδαφος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών μίλησε στο Associated Press για βροχή μετεωριτών, ενώ εκπρόσωπος άλλου υπουργείου ανέφερε στο Ίντερφαξ ότι επρόκειτο για έναν μετεωρίτη.

«Το μετέωρο διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ», ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Το μετέωρο εκτιμάται ότι εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 54.000 χλμ./ώρα και διασπάστηκε σε ύψος δέκα χιλιομέτρων. {{{ map }}}

Βίντεο κατοίκων που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο δείχνει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος και η πορεία τους να δείχνει ότι θα πέσουν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται εκρήξεις.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει κινητοποίησει 20.000 υπαλλήλους και τρία αεροσκάφη για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

Το ρωσικό RT υποστήριξε, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν απίθανο η ρωσική (ή όποια άλλη) αεράμυνα να εγκλώβισε και να κατέστρεψε έναν τόσο γρήγορα κινούμενο στόχο σε τόσο λίγο χρόνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr