Σε καύσιμα για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη μετατρέπει το Ιράν μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η διαδικασία θεωρείται ότι, αν συνεχιστεί, μπορεί να δώσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε από τη Μόσχα ότι ευελπιστεί σε «θετικά βήματα» στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στο Καζακστάν. Από την πλευρά της η ΙΑΕΑ τόνισε ότι θα εργαστεί σκληρά, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Ιράν.

Σε καύσιμα για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη μετατρέπει το Ιράν μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η διαδικασία θεωρείται ότι, αν συνεχιστεί, μπορεί να δώσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε από τη Μόσχα την Τρίτη ότι ευελπιστεί σε «θετικά βήματα» στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στο Καζακστάν.

«Η μετατροπή γίνεται και όλες οι αναφορές στέλνονται κανονικά και πλήρως στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)» είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΚΞ Ραμίν Μεχμανπαράστ από την Τεχεράνη, σύμφωνα με το ιρανικό IRNA.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΙΑΕΑ που επικαλείται το Reuters, το Ιράν φαίνεται ότι έχει επαναφέρει τη μετατροπή μικρής ποσότητας ουρανίου σε καύσιμα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι, επιβραδύνοντας την αύξηση στα αποθέματα ουρανίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή οπλισμού, είναι ένας από τους τρόπους να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και των ξένων πρωτευουσών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ η πρόσβαση στη βάση του Παρσίν (στην οποία είχαν επιδιώξει, ανεπιτυχώς, να μπουν στην περασμένη επίσκεψή τους στο Ιράν).

«Συζήτηση για επίσκεψη στο Παρσίν θα μπορούσε να είναι μέρος της συμφωνίας» είπε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της η ΙΑΕΑ τόνισε ότι θα εργαστεί σκληρά, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Ιράν.

«Οι διαφορές παραμένουν. Θα εργαστούμε σκληρά για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές» δήλωσε ο Χέρμαν Νάκερτς, αναπληρωτής διευθυντής της ΙΑΕΑ στο αεροδρόμιο της Βιέννης, πριν την αναχώρηση της αποστολής για τις συνομιλίες με την Τεχεράνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr