Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε Άραβες η HellasSat έναντι 208 εκατ. ευρώ

Σε Άραβες η HellasSat έναντι 208 εκατ. ευρώ

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη σύναψη της συμφωνίας για την πώληση του 99,05% που κατέχει στην Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται το δορυφόρο HellasSat2, στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και μια από τις κορυφαίες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από την πώληση του μεριδίου του στην Hellas Sat ανέρχονται σε 208 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη σύναψη της συμφωνίας για την πώληση του 99,05% που κατέχει στην Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται το δορυφόρο HellasSat2, στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και μια από τις κορυφαίες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από την πώληση του μεριδίου του στην Hellas Sat ανέρχονται σε 208 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,05%.

  • της αξίας των δραστηριοτήτων της Hellas Sat, η οποία ανέρχεται στα 157 εκατομμύρια ευρώ, που ισούται με 7 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Hellas Sat για το 2012, και
  • των διαθεσίμων της Hellas Sat κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που εκτιμώνται σε 53,4 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον ο ΟΤΕ θα εισπράξει 7 εκατομμύρια ευρώ ως μέρισμα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις. Έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα και ο χαρακτήρας τους ως διαστημικές χώρες (Space-faring nations). Η Hellas Sat πωλείται σε μια κορυφαία εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές και με πρόδηλο ενδιαφέρον να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο ΟΤΕ από-επενδύει από την Hellas Sat αποκομίζοντας ικανοποιητικό τίμημα, γεγονός που του επιτρέπει να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές του».

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το β’ τρίμηνο του 2013, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ενώ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ένας από τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας της Hellas Sat, παραμένει στο νέο μετοχικό σχήμα της εταιρείας διατηρώντας τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν σύμφωνα με το Καταστατικό της Hellas Sat.

Αγοραστής του Hellas Sat είναι η 100% θυγατρική της ArabSat Satellite Communications, ArabSat Cyprus Ltd. Η ArabSat είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής δορυφορικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχοντας εκτοξεύσει στην ιστορία της 15 δορυφόρους, η Arabsat διαχειρίζεται σήμερα έξι δορυφόρους προσφέροντας την πιο ευρεία δορυφορική κάλυψη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ βρίσκεται σε ταχεία επεκτατική πορεία στοχεύοντας στην εκτόξευση τριών δορυφόρων «6ης γενιάς». Με τα έσοδά της να ενισχύονται 24%, η Arabsat ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών για το 2011.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν η Barclays.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι στρατηγικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα μας η επένδυση μίας από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των δορυφορικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο μια τέτοια επένδυση είναι διπλά σημαντική.

»Με τη συμφωνία αυτή διασφαλίζεται η αξία της αρχικής επένδυσης του Ελληνικού Δημοσίου, με ενίσχυση της εμπορικής αξίας της ελληνικής τροχιακής θέσης. Ο επενδυτής δεσμεύεται για παραγγελία και εκτόξευση νέου δορυφόρου στην τροχιακή θέση που κατέχει η Ελλάδα διασφαλίζοντας τη λεγόμενη «διαστημική παρουσία» της χώρας στην τροχιακή θέση 39ο ανατολικώς καθώς και τη συμμετοχή της στη διεθνή λίστα των λεγομένων «Διαστημικών Χωρών» με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο.

»Παράλληλα ενισχύεται η θέση του ελληνικού δημοσίου, μέσω της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στο νέο μετοχικό σχήμα της HellasSat αφού διατηρεί δικαίωμα στον έλεγχο αναφορικά με τη λειτουργία του δορυφορικού δικτύου. Ταυτόχρονα παραμένουν οι Σταθμοί Ελέγχου σε Ελλάδα και Κύπρο και διατηρείται το όνομα Hellas Sat στον Ελληνικό δορυφόρο.

»Τέλος, όπως είναι αυτονόητο, διασφαλίζεται η διατήρηση των αντιπαροχών που προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης της Hellas Sat με το Ελληνικό Δημόσιο, και κυρίως η απρόσκοπτη παροχή των αναμεταδοτών που η Hellas Sat παρέχει δωρεάν, ως αντάλλαγμα για την παροχή σε αυτήν Ειδικής Αδείας αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης της ως άνω τροχιακής θέσης.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024