Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοινό έδαφος για τον προϋπολογισμό θα αναζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Κοινό έδαφος για τον προϋπολογισμό θα αναζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής και αφού ακολούθησαν στο παρασκήνιο νέες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό, οι 27 ηγέτες της ΕΕ επιστρέφουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή για να αποφασίσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα είναι δραστικά μειωμένος, παρά τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής και αφού ακολούθησαν στο παρασκήνιο νέες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό, οι 27 ηγέτες της ΕΕ επιστρέφουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή για να αποφασίσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει το περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για τα έτη 2014-2020, ποσό που προέκυψε μετά από αλλεπάλληλα μπρα-ντε-φερ περικοπών και συμβιβασμών–όχι πάντα εύκολα αποδεκτών.

Έτσι ο προϋπολογισμός θα είναι δραστικά μειωμένος παρά τις
εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου και φορέων να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την
απασχόληση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Αξιωματούχος της ΕΕ, ανέφερε πάντως, ότι ο Βαν Ρόμπεϊ θα ήθελε να δει –και θα το προτείνει– να πηγαίνουν περισσότεροι πόροι σε προγράμματα κατά της ανεργίας των νέων, όπως και προς την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

Η Βρετανία, που από τον περασμένο Νοέμβριο είχε θέσει τις αντιρρήσεις της για τον προϋπολογισμό και ενδιαμέσως έπαιξε και το χαρτί της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της με την Ένωση, είχε ζητήσει να υπάρξουν περικοπές. Το ίδιο έχουν ζητήσει και άλλες πλούσιες χώρες του βορρά, όπως η Δανία και η Σουηδία.

Οι χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης θα ήθελαν τουλάχιστον να μην γίνουν περικοπές—σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό εξαρτούν τις οικονομίες τους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο Ολάντ, αν και δεν απέρριψε τη πιθανότητα περικοπών, προειδοποιούσε εμμέσως τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να μην «καπελώσει» τη Σύνοδο προβάλλοντας αιτήματα περικοπών χωρίς να δεχτεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις και από το μέρος του.

Στην Κομισιόν, από την πλευρά τους, παραμένουν επιφυλακτικοί. «Πως μπορούμε να φανταστούμε ότι ένας θεσμός μπορεί να διασφαλίσει μια σωστή τραπεζική ένωση με ένα προϋπολογισμό που κόβεται κατά δισεκατομμύρια όπως ακούμε από εδώ και από εκεί;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Μπαγί περιγράφοντας μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε αιτήματα, πόρους και ανάγκες.

Στην Επιτροπή εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί με επάρκεια το όργανο την ώρα που η Ευρώπη κινείται προς ακόμα στενότερη ενοποίηση με την τραπεζική ένωση και την (σχεδιαζόμενη) αναθεώρηση των συνθηκών της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024