Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε την Τετάρτη εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου να προωθηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια, ώστε αυτός να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για την απόδοσή της.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία, ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

Κατά πληροφορίες, θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά μεταναστών να μην είναι όμηροι της νόμιμης άδειας διαμονής των γονιών τους. «Θα αποκτούν αυτοτελή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτουν ότι μέχρι την ενηλικίωση θα έχουν την ιθαγένεια των γονιών τους.

Στη συνέχεια θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα πολιτογράφησης και ανάλογα με την κατηγορία -εάν δηλαδή πρόκειται για γεννημένους στη χώρα μετανάστες ή για παιδιά που αποφοίτησαν από ελληνικά σχολεία- να αποκτήσουν υπηκοότητα έπειτα από σχετικές εξετάσεις ή ιθαγένεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας