Στο Παρίσι δεν απαγορεύεται πλέον να φορά μια γυναίκα παντελόνια. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, μόλις πριν από μερικές ημέρες η υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών, Ναζά Βαλό-Μπελκασέμ, δήλωσε ότι ο νόμος που ίσχυε για περισσότερα από 200 χρόνια δεν ισχύει πλέον.

Οι Παριζιάνες μπορούν να κοιμούνται ήσυχες ότι δεν θα συλληφθούν. Απόπειρες να ανακληθεί ο νόμος υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τους βουλευτές.

Με αφορμή την είδηση αυτή, το in.gr ρίχνει μία ματιά και σε άλλους περίεργους νόμους που βρίσκονται σε ισχύ σε διάφορα μέρη του κόσμου.

  • Εάν επιζητεί κανείς την αιώνια ζωή, μία λύση είναι να πάει να ζήσει στην πόλη της Αρκτικής Λονγκγίαρμπαϊεν, στη Νορβηγία. Εκεί το να πεθάνεις είναι παράνομο, όχι επειδή οι κάτοικοι ήθελαν να ζήσουν για πάντα, αλλά επειδή ανακάλυψαν ότι εξαιτίας του κρύου δεν αποσυντίθενται τα πτώματα. Πριν από 70 χρόνια το νεκροταφείο της πόλης σταμάτησε να δέχεται «νεοφερμένους»: από τότε όποιος είναι βαριά άρρωστος, μεταφέρεται σε άλλο σημείο της χώρας, όπου του επιτρέπεται να πεθάνει με την ησυχία του…
  • Το να μασάς τσίχλα σε κάποιες κουλτούρες θεωρείται αγένεια. Στη Σιγκαπούρη μπορεί και να σε συλλάβουν. Από το 1992 το μάσημα τσίχλας απαγορεύεται, με μοναδική εξαίρεση τις τσίχλες νικοτίνης, τις οποίες οι καπνιστές μπορούν να προμηθευτούν από φαρμακείο, μόνο με συνταγή.
  • Όταν κάποιος τρώει σε εστιατόριο στη Δανία, δεν υποχρεούται να πληρώσει τον λογαριασμό, εάν, με δική του εκτίμηση, δεν αισθάνεται χορτάτος στο τέλος του γεύματος.
  • Στην Ιαπωνία απαγορεύεται να είναι κάποιος παχύς. Παρά τα χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα, οι Ιάπωνες βουλευτές έθεσαν το 2009 ανώτερο όριο περιφέρειας. Κάθε άνδρας πάνω από 40 απαγορεύεται να έχει περιφέρεια πάνω από 80 εκατοστά, ενώ κάθε γυναίκα απαγορεύεται να έχει περιφέρεια πάνω από 90 εκατοστά.
  • Νόμος που βρίσκεται σε ισχύ στη Βιρτζίνια (αλλά οι βουλευτές προσπαθούν να τον ανακαλέσουν) απαγορεύει το σεξ στο αυτοκίνητο και το στοματικό σεξ, ακόμα και σε παντρεμένα ζευγάρια. Ο νόμος απαγορεύει σε κάποιον οδηγό να μεταφέρει οποιονδήποτε σε κάποιον προορισμό, εάν θεωρεί ότι αυτός ο κάποιος έχει ως στόχο την «παράνομη σεξουαλική πράξη». Η συγκατοίκηση απαγορευόταν, αλλά ο νόμος ανακλήθηκε πριν από μία εβδομάδα…
  • Στην Ταϊλάνδη δεν επιτρέπεται να οδηγείς χωρίς πουκάμισο και δεν πρέπει ποτέ να βγαίνεις από το σπίτι σου χωρίς εσώρουχα.
  • Στη Δανία, επιβάλλεται με νόμο να ελέγχει κανείς κάτω από το αυτοκίνητό του πριν ξεκινήσει, μήπως υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται εκεί. Εάν κατά λάθος, όμως, γίνει κάποιο ατύχημα, ο συλληφθείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα. Στη Δανία η απόδραση από τη φυλακή δεν είναι παράνομη.
  • Ο βρετανικός νόμος «The Outer Space Act 1986», επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να ζητήσει να χρησιμοποιηθεί «ικανή ισχύς», προκειμένου να αποτραπεί μια εξωγήινη εισβολή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός εάν οι εξωγήινοι διαθέτουν άδεια για την εισβολή, οπότε τα πράγματα αλλάζουν. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα διαστημόπλοιά τους, και μάλιστα νόμιμα.
  • Οι νόμοι σχετικά με το αλκοόλ μπορούν να είναι πολύ μπερδεμένοι. Στο Σεντ Λούις δεν μπορείς να πιείς μπίρα σε δρόμο της πόλης, ενώ στο Σικάγο μπορούν να σε συλλάβουν εάν πίνεις όρθιος. Στο Τοπέκα του Κάνσας δεν επιτρέπεται να σου σερβίρουν κρασί σε φλιτζάνι τσαγιού. Στο Κλίβελαντ μόνο ένα άτομο μπορεί να πίνει από ένα μπουκάλι ουίσκι. Στο Σασκατσεγουάν του Καναδά απαγορεύεται το να πίνεις νερό σε μπιραρίες.
  • Στην Τσεχία δεν υπάρχει στα ταξί μόνο μονή και διπλή ταρίφα. Με νόμο επιβάλλεται να υπάρχει και μία τρίτη, η οποία αρκεί για να πανικοβάλει τον πελάτη. Η τριπλή ταρίφα χρησιμοποιείται σε όλες τις κούρσες ταξί μετά από πυρηνική έκρηξη.

* Οι νόμοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο The Law is an Ass του Ριτσαρντ Χάπερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ