Σε συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο, Κυριακή για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία το Σαββατοκύριακο. Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Διονύσιο, στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ανάλογη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Κυριακή.

Σε συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο, Κυριακή για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία το Σαββατοκύριακο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Διονύσιο, στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ανάλογη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Κυριακή.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, στις ομιλίες τους δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αίτημά τους, ενώ κάλεσαν για άλλη μία φορά την κυβέρνηση, να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το χαρακτήρισαν ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία, ενώ είπαν ότι ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.

Επίσης, ανέφεραν ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται πλέον ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μιας και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.

Για νομοσχέδιο που θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες των ναυτεργατών, έκανε λόγο σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά ιδιαίτερα και τους νησιώτες, για τους οποίους ο περιορισμός του χρόνου υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων, θα οδηγήσει στη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών κατά τους χειμερινούς μήνες και συνεπώς στην περαιτέρω απομόνωσή τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι «το υφιστάμενο σύστημα είναι μη βιώσιμο και σύντομα θα οδηγήσει στην απαίτηση από τις εταιρίες για νέες απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, καθώς και υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς σχολιάζοντας τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί επικείμενης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων μετά από συμφωνία, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και ότι τα πληρώματα όλων των πλοίων απεργούν κανονικά.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε επιστολή του προς την ΠΝΟ έκανε έκκληση οι ναυτεργάτες να δείξουν διαλλακτικότητα στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της μεταφοράς ευπαθών αγροτικών προϊόντων στο ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε την Παρασκευή συνάντηση με τα μέλη της ΠΝΟ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αλλά και με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Μουσουρούλης: σοβαρές επιπτώσεις για τα νησιά

Κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα των ναυτεργατών και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους, ωστόσο η μη διεξαγωγή, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους των νησιών, όπως την έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, μετά τη συνάντησή του με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ο κ. Μουσουρούλης είπε επίσης ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, μεταξύ τους και με τα ηπειρωτικά λιμάνια, αποτελεί εθνικό ζήτημα λόγω της σημασίας που έχει για τη διασφάλιση της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της χώρας μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr