Σύγχρονο εξοπλισμό για εμπλουτισμό ουρανίου προμηθεύεται το Ιράν
Νεότερους μηχανισμούς φυγοκέντρισης σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στη μονάδα του στο Νατάνζ, όπως ενημέρωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με διπλωμάτες, τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ο εφοδιασμός με σύγχρονο εξοπλισμό μπορεί να περιπλέξει τις ήδη δύσκολες διαβουλεύσεις με τους Έξι για την επανέναρξη των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Νεότερους μηχανισμούς φυγοκέντρισης σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στη μονάδα του στο Νατάνζ, όπως ενημέρωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με διπλωμάτες, τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Σύμφωνα με διπλωμάτες κοντά στην ΙΑΕΑ που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη, το Ιράν έστειλε στην υπηρεσία επιστολή, με ημερομηνία την 23η Ιανουαρίου, ενημερώνοντας για τις προθέσεις της.
Πρόκειται, όπως αναφέρεται για νέα μοντέλα μηχανισμού φυγοκέντρισης τύπου IR2m. Ο νέος εξοπλισμός εγείρει ανησυχίες, όπως ανέφερε ο διπλωμάτης, ότι ο ιρανικός εμπλουτισμός ουρανίου μπορεί να επιταχυνθεί, ενισχύοντας παράλληλα τη δυσπιστία της διεθνούς κοινότητας για τους σκοπούς του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Το κλίμα μπορεί να περιπλακεί περαιτέρω καθώς ο νέος εξοπλισμός θα αποτελεί επίσης αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι συνομιλίες των Έξι -ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας- με την Τεχεράνη έχουν παγώσει, ενώ ακόμη δεν φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί ακόμη και στο πρόγραμμα των νέων συνομιλιών.
Την Πέμπτη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι συνομιλίες θα μπουν ξανά σε κίνηση. Νωρίτερα, εκπρόσωπός της είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να καθυστερήσει την επιστροφή στις συνομιλίες εγείροντας αντιρρήσεις για το χώρο των συναντήσεων και θέτοντας νέες προϋποθέσεις.
«Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση» είπε η ίδια η Άστον προσερχόμενη την Πέμπτη σε συνάντηση με ευρωπαίους ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis. στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA Γεγονότα»
- Αρχεία Έπσταϊν: Ερωτήματα για επικεφαλής υπηρεσίας που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ
- Κρασί: Γιατί είναι ακριβό όταν σερβίρεται στα εστιατόρια – Μήλον της Έριδος οι πολλαπλασιαστικοί συντελεστές
- Ηράκλειο: Άντρας περιπλανιόταν γυμνός στο λιμάνι – Τον αναζητούσαν συγγενείς του
- Γιάννης… Τραβόλτα: Πρωταγωνιστής σε… remake του Grease ο Αντετοκούνμπο (vid)
- Ανακοινώθηκαν στη Βουλή οι ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών που αποχώρησαν από τη Νέα Αριστερά

