«Διαρκής η ευθύνη μας» λέει η Μέρκελ στην 80ή επέτειο ανόδου του Χίτλερ
Για τη «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Βερολίνο 1933 - Ο δρόμος προς την δικτατορία» ανήμερα της 80ής επετείου από την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. Η Δημοκρατία δεν επιτυγχάνει από μόνη της, δήλωσε η Μέρκελ επισημαίνοντας πως η άνοδος του χιτλερικού καθεστώτος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την συμμετοχή της ελίτ και τμήματος της γερμανικής κοινωνίας ή έστω χωρίς την ανοχή τους.
Για τη «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εγκαινιάζοντας στο ίδρυμα «Τοπογραφία του Τρόμου» την έκθεση «Βερολίνο 1933 – Ο δρόμος προς την δικτατορία», με θέμα τους πρώτους έξι μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι τα γεγονότα της 30ής Ιανουαρίου 1933 πρέπει να αποτελούν για τους Γερμανούς «διαρκή υπενθύμιση» ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά από μόνα τους.
Με αφορμή την 80ή επέτειο από την ημέρα που ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος, η Μέρκελ τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν επιτυγχάνει από μόνη της κι επισήμανε ότι η άνοδος του χιτλερικού καθεστώτος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την συμμετοχή της ελίτ και τμήματος της γερμανικής κοινωνίας ή έστω χωρίς την ανοχή τους.
Αναφερόμενη στη ναζιστική εκστρατεία εναντίον ανθρώπων λόγω της θρησκείας, της καταγωγής, της σεξουαλικής τους προτίμησης και του τρόπου ζωής τους, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την ποικιλία «γόνιμο έδαφος για τον πολιτιστικό πλούτο, έκφραση και σανίδα σωτηρίας κάθε ελεύθερης δημοκρατίας».
«Ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών τρόπων σκέψης και απόψεων προάγει την δημιουργικότητα και την καινοτομία, προωθεί την συμμετοχή της κοινότητας. Αυτός ο ανταγωνισμός λειτουργεί επίσης διορθωτικά, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να είναι διαφανείς και κατανοητές» συμπλήρωσε.
Και κατέληξε με την ευχή η έκθεση να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες «ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα για ένα καλό μέλλον».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι Ορέσνικ «δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας», λένε Ουκρανοί εμπειρογνώμονες – Τι τους τρομάζει
- Μετεωρίτης εξερράγη στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης, τρομάζοντας τις ΗΠΑ
- UNESCO: Ο ενεργειακός αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα θέτει «σε κίνδυνο» το εκπαιδευτικό σύστημα
- Ισραηλινοί στρατιώτες «στήνουν» φωτογράφιση ανήλικου Παλαιστινίου με όπλο και σημαία [βίντεο]
- Ανακοίνωση του ΔΟΑΕ για την ουκρανική επίθεση με drone στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Δικαστής στις ΗΠΑ ζήτησε διευκρινήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό του Τραμπ

