
Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για το νέο φόρο στα ακίνητα
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικασταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλλά και τον ΦΑΠ. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, όμως, οι πληροφορίες συγκλίνουν σε τρεις κλίμακες για τα εντός σχεδίου, ενιαία κλίμακα για ακίνητα επιχειρήσεων και αυτά που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, ξεχωριστή κλίμακα για τα αγροτεμάχια.
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικασταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλλά και τον ΦΑΠ.
Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, όμως, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο της Τρίτης συγκλίνουν στα εξής:
Για τα κτίσματα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου μελετώνται τρία σενάρια:
- φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 0,05% ή 0,10% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
- αφορολόγητο 50.000 ευρώ με συντελεστές από 0,05% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
- αφορολόγητο 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
Για τα αγροτεμάχια οι προτάσεις είναι να φορολογηθούν με ξεχωριστή κλίμακα και με αφορολόγητο όριο που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.
Για τα ακίνητα νομικών προσώπων και αυτά που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία προβλέπεται ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να μπουν στα δημόσια ταμεία έσοδα 2,1 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο του 2013 και 3 δισ. ευρώ το 2014.
- Ένας στους δύο δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους του 2013
- Κάθε μήνας του 2013 και φόρος στα ακίνητα
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Κίνα αφήνει με ραγισμένη καρδιά όσους έχουν ΑΙ σύντροφο
- Λαμία: Στην εντατική ηλικιωμένος που τον δάγκωσε φίδι
- Μεξικό: Άρση του συναγερμού για τσουνάμι – Ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ επηρέασε Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ
- Ικαρία: Γαλλίδα τουρίστρια έπεσε σε γκρεμό – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη
- Ο Τσιτσιπάς προκρίθηκε στους «4» του Gstaad Open (vid)
- Ποντάροντας στην καταστροφή: Πώς οι στοιχηματικές έκαναν τις πυρκαγιές αντικείμενο κερδοσκοπίας
