Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ετυμηγορία για την ποδοσφαιρική τραγωδία προκαλεί νέο μακελειό στην Αίγυπτο

Η ετυμηγορία για την ποδοσφαιρική τραγωδία προκαλεί νέο μακελειό στην Αίγυπτο

Η καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων για την πολύνεκρη τραγωδία του 2012 σε γήπεδο του Πορτ Σαΐντ βύθισε την Αίγπυτο για δεύτερη ημέρα στη βία. Ο νέος γύρος συγκρούσεων στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα (κατά άλλες πηγές 27), ανάμεσα στους οποίους και δύο ποδοσφαιριστές. Η χώρα ακόμη δεν έχει συνέλεθει από την βίαιη τροπή των διαδηλώσεων της Παρασκευής για την επέτειο της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ, στις οποίες είχαν σκοτωθεί επτά άτομα. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει ο πρόεδρος Μόρσι.

Η καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων για την πολύνεκρη τραγωδία του 2012 σε γήπεδο του Πορτ Σαΐντ βύθισε την Αίγπυτο για δεύτερη ημέρα στη βία. Ο νέος γύρος συγκρούσεων στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα (κατά άλλες πηγές 27),ανάμεσα στους οποίους και δύο ποδοσφαιριστές.

Η χώρα ακόμη δεν έχει συνέλθει από την βίαιη τροπή των διαδηλώσεων της Παρασκευής για τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ, στις οποίες σκοτώθηκαν επτά άτομα. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει ο πρόεδρος Μόρσι.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άτομα, ενώ εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν. Ο επικεφαλής των νοσοκομείων του Πορτ Σάιντ μιλά για 27 νεκρούς, δύο από τους οποίους ήταν ποδοσφαιριστές της ομάδας της πόλης.

Θρυαλλίδα η καταδίκη για την τραγωδία του 2012

Η σπίθα άναψε το πρωί, όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τα επεισόδια του 2012: στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν 21 άτομα για τα πολύνεκρα επεισόδια στο στάδιο του Πορτ Σάιντ τον περυσινό Φεβρουάριο μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί.

Τότε, η νίκη της Αλ-Μασρί προκάλεσε ανεξέλεγκτες συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών, με τελικό απολογισμό 74 νεκρούς, ενώ πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν.

Το Σάββατο, η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί πανηγύρισαν για την ετυμηγορία τραγουδώντας και πετώντας πυροτεχνήματα στους δρόμους του Καϊρου.

Αντίθετα, η φυλακή στο Πορτ Σάιντ όπου κρατούνται οι καταδικασθένετες στην εσχάτη των ποινών έγινε στόχος «εφόδου» από τις οικογένειές τους. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση επί της απόφασης. Από τους καταδικασθέντες κανένας δεν ήταν αστυνομικός.

Αμέσως ξέσπασαν συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Οπαδοί της Αλ-Μασρί και οι συγγενείς των κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα.

Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη.

Μια ημιτελής επανάσταση

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ (χρειάστηκαν 18 ημέρες διαδηλώσεων και αφού σκοτώθηκαν πάνω από 800 άνθρωποι) διάχυτη είναι η αίσθηση στην Αίγυπτο ότι τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί και η πορεία των πραγμάτων δεν είναι αυτή που θα περίμεναν όσοι συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση.

Οι ισλαμιστές κατέφεραν να αναρριχηθούν στην εξουσία και εδραιώνουν τον έλεγχό τους στις κρατικές δομές.

«Η επανάστασή μας συνεχίζεται. Απορρίπτουμε την κυριαρχία οποιουδήποτε κόμματος στο κράτος, λέμε ‘όχι’ στο κράτος των Αδελφών Μουσουλμάνων», είπε στο Reuters ο Χαμντίν Σαμπάχι, απηχώντας τις απόψεις πολλών φιλελευθέρων και δυτικόφιλων στοιχείων. Ωστόσο για την ώρα παραμένουν πολιτικά ανίσχυροι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024