Αναγκασμένη να αυξήσει την υδροηλεκτρική παραγωγή της δηλώνει η ΔΕΗ
Την ανάγκη σημαντικής αύξησης της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο, επισημαίνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα φράγματα και να ανασχεθούν ενδεχόμενες πλημμύρες.
Η υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ υπόκειται σε αυστηρή ρύθμιση και η σημαντική αύξησή της επιτρέπεται μόνο όταν συντρέχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης. Οι περιορισμοί εφαρμόζονται για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν περιοριστεί στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ.
Την ανάγκη σημαντικής αύξησης της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο, επισημαίνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα φράγματα και να ανασχεθούν ενδεχόμενες πλημμύρες.
Σημειώνεται ότι η υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ υπόκειται σε αυστηρή ρύθμιση και η σημαντική αύξησή της επιτρέπεται μόνο όταν συντρέχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης.
Οι περιορισμοί εφαρμόζονται για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν περιοριστεί στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ΔΕΗ έχει μονοπώλιο στην υδροηλεκτρική παραγωγή, η οποία καλύπτει περίπου το 6% της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρισμό στη χώρα. Η ΔΕΗ παράγει περίπου τα τρία τέταρτα του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «οι πολύ αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, ανάσχεση πλημμυρών κ.λπ.»
Τα υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ βρίσκονται στα επίπεδα των 2.370 GWh, περίπου, αυξημένα κατά περίπου 46% έναντι των αποθεμάτων της αντίστοιχης περιόδου του 2012 (1.620 GWh) και κατά περίπου 18% έναντι των στατιστικά μεγίστων αποδεκτών αποθεμάτων της περιόδου.
«Για τον σκοπό αυτόν, απαιτείται σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο» λέει η εταιρεία.
Η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή μειώνει τα υδατικά αποθέματα της εταιρίας, αποτρέποντας πλημμύρες και άλλες ζημιές στις εγκαταστάσεις της.
Παράλληλα, ενισχύει την κερδοφορία της ΔΕΗ, καθώς το λειτουργικό κόστος των Υ/Η μονάδων είναι χαμηλότερο από ό,τι στις μονάδες λιγνίτη, φυσικού αερίου και πετρελαίου που χρησιμοποιεί η εταιρεία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρίας που επικαλείται το Reuters και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα παράγει περίπου 30 Gwh την ημέρα από τις υδροηλεκτρικές της μονάδες για τουλάχιστον 10 ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι καιρικές συνθήκες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
- Θεσαλονίκη: Τι λέει η Ryanair για το σπασμένο παράθυρο αεροσκάφους σε πτήση της
- Η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό εξακολουθεί να εξαπλώνεται «αόρατα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
- Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442