Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα εισαγγελέων-Δένδια για τη μη προφυλάκιση υπόπτων για τρομοκρατία

Κόντρα εισαγγελέων-Δένδια για τη μη προφυλάκιση υπόπτων για τρομοκρατία

Αντιδρά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έκανε λόγο για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης». Ο κ. Δένδιας αναφερόταν στους δύο υπόπτους που συνελήφθησαν προ ημερών για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά τελικά δεν προφυλακίστηκαν.

Αντιδρά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έκανε λόγο για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης».

Στη συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους δύο υπόπτους που συνελήφθησαν προ ημερών για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά τελικά δεν προφυλακίστηκαν. Διαβάστε τα σχετικά άρθρα εδώ, εδώ και εδώ.

O κ. Δένδιας απάντησε τη Δευτέρα στους εισαγγελείς λέγοντας ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται».

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι «δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες από μέλος της κυβέρνησης που έχει, μάλιστα, διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης, δεν συνάδουν με τον αυτονόητο –προεχόντως για εκπρόσωπο μιας από τις λειτουργίες της Πολιτείας– απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία αυτής και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της (δικαστές και εισαγγελείς) καθώς και την πεποίθησή τους ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθ’ υπαγόρευση ή κατ’ αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης πολιτειακής εξουσίας».

Τις δηλώσεις του κ. Δένδια αποκρούει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, το οποίο υπογραμμίζει ότι «τέτοιες ενέργειες δεν είναι ανεκτές στο πλαίσιο της σύμφωνης με το Σύνταγμα λειτουργίας του Πολιτεύματος και δηλώνει ότι το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν κάμπτεται από τις ακατανόητες αυτές ενέργειες, που ουδόλως συμβάλλουν στην εμπέδωση τού –κατά τα εξαγγελλόμενα εκ μέρους της κυβέρνησης– επιθυμητού κλίματος ηρεμίας μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας».

Τέλος, η Ένωση «καλεί τα πλέον αρμόδια και σώφρονα όργανα της Πολιτείας, σε σχέση με εκείνα από τα οποία προήλθαν οι δηλώσεις, να ανακαλέσουν άμεσα αυτές».

Η απάντηση του Νίκου Δένδια

Απαντώντας στην ανακοίνωση των εισαγγελέων, κύκλοι του υπουργείου δήλωσαν:

«Και οι κρίνοντες κρίνονται. Το σίγουρο είναι ότι εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις. Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε».

»Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε άλλωστε στη συνέντευξή του ότι δεν στρέφεται κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών, αλλά αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τα εύλογα ερωτήματα των Μέσων Ενημέρωσης, της κοινής γνώμης και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου στη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλών δικαστών. Η απονομή της Δικαιοσύνης απαιτεί όντως αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και όχι διά των ανακοινώσεων των δικαστικών ενώσεων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024