«Πάρε, πάρε, πορτοκάλια Σκάλας!», φώναζε προ ημερών με πάθος ένας πωλητής σε λαϊκή αγορά της Αθήνας, και στο μυαλό μου ήρθε αμέσως ένα ταξιδιωτικό ρεπορτάζ που είχα κάνει πριν από χρόνια στη Σκάλα Λακωνίας, που φημίζεται για την παραγωγή γευστικών πορτοκαλιών.

Πέραν των σημαντικών αξιοθεάτων της περιοχής που είχα κατά νουν να επισκεφθώ, ήθελα να μάθω περισσότερα για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες των πορτοκαλιών. Στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός, διότι γνώρισα στη Σκάλα τον Δημήτρη Διαμαντάκο, έναν
υπέροχο άνθρωπο, εκπρόσωπο της τότε δημοτικής αρχής. Ο Δημήτρης μού μίλησε με αγάπη και ενθουσιασμό για τον τόπο του και, φυσικά, για το πλέον δημοφιλές προϊόν του κάμπου της Σκάλας, τα πορτοκάλια. Μαζί επισκεφθήκαμε όλα
τα χωριά και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.

Ο τόπος γεμάτος πορτοκαλιές και λεμονιές, με τον Δημήτρη πάνω σε μια σκάλα να κόβει τους καρπούς, να γεμίζει στο λεπτό τσάντες και να
μου λέει: «Ρίξε δυο λεμόνια στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σου. Είναι το καλύτερο αρωματικό,
θα με θυμηθείς!».

Αφού επισκεφθήκαμε τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, θρησκευτικά μνημεία και τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταλήξαμε στα εργοστάσια διαλογής και συσκευασίας των πορτοκαλιών, όπου χόρτασαν τα μάτια μου πορτοκάλια.

Η περιήγηση στον κάμπο της Σκάλας με βοήθησε να καταλάβω την αλυσίδα καλλιέργειας, παραγωγής και συσκευασίας των πορτοκαλιών, που επιτρέπει στους καταναλωτές να τα βρίσκουν σχεδόν όλον το χρόνο στις περισσότερες αγορές.

Η επιστροφή μου στην Αθήνα ήταν γεμάτη γεύσεις και αρώματα της λακωνικής γης!

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη Σκάλα και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.