Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Τσέχοι εκλέγουν απευθείας πρόεδρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Τσέχοι εκλέγουν απευθείας πρόεδρο

Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Τσεχίας, την 1η Ιανουαρίου του 1993 -έπειτα από την ειρηνική διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητες δημοκρατίες Τσεχία και Σλοβακία- οι πολίτες της καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της να εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας μέσα από δύο γύρους προεδρικών εκλογών και από συνολικά εννέα υποψηφίους. Ο πρώτος γύρος διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο και ακολουθεί σε δύο εβδομάδες ο δεύτερος γύρος.

Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Τσεχίας, την 1η Ιανουαρίου του 1993 -έπειτα από την ειρηνική διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητες δημοκρατίες Τσεχία και Σλοβακία- οι πολίτες της καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της να εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας μέσα από δύο γύρους προεδρικών εκλογών και από συνολικά εννέα υποψηφίους.

Ο πρώτος γύρος διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο και ακολουθεί σε δύο εβδομάδες ο δεύτερος γύρος μεταξύ των επικρατέστερων, καθώς ουδείς αναμένεται να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

Η δεύτερη πενταετής θητείας του προέδρου Βάτσλαβ Κλάους εκπνέει στις 8 Μαρτίου.

Σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος και τις δύο φορές εξελέγη από την δεξιά πλειοψηφία του Κοινοβουλίου ως υποψήφιος του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (του οποίου υπήρξε ιδρυτής και το οποίο ηγείται του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού), ο μελλοντικός διάδοχός του δεν θα αναδειχτεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας με κομματική υποστήριξη, αφού οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι κατέρχονται στις εκλογές ως ανεξάρτητοι.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων προηγείται με μέσο ποσοστό 25% ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ο 68χρονος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος το 1998 οδήγησε για πρώτη φορά το κόμμα του στην εξουσία και συγκαταλέγεται, μαζί με τον αποθανόντα πρώην πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ και τον Βάτσλαβ Κλάους, στους ηγέτες που υπήρξαν καθοριστικοί για την πορεία της χώρας μετά τη λεγόμενη Βελούδινη Επανάσταση και την αλλαγή καθεστώτος το 1989 στην ως τότε ενιαία Τσεχοσλοβακία.

Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό γύρω στο 20%, εμφανίζεται ο 63χρονος Γιαν Φίσερ, ο οποίος είχε ηγηθεί για ένα χρόνο της μεταβατικής κυβέρνησης (μέσα 2009 έως μέσα του 2010), σε μια κρίσιμη για την Τσεχία εποχή, όταν στη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανατραπεί έπειτα από πρόταση μομφής η τότε δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Ελάχιστες πιθανότητες να περάσουν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχουν οι δύο κομματικοί υποψήφιοι, ο 75χρονος σημερινός υπουργός Εξωτερικών, ιδρυτής και αρχηγός του δεξιοφιλελεύθερου κόμματος ΤΟΠ 09, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, αριστοκράτης γόνος πριγκιπικής οικογένειας της πρώην Αυστροουγγαρίας με ποσοστό στις δημοσκοπήσεις 11% και ο 43χρονος Γίζι Ντίνστμπιρ, γιος του εκλιπόντα πέρυσι πρώην υπουργού Εξωτερικών, που είναι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 10,6%.

Χωρίς πολιτικό «παρελθόν», ανεξάρτητος υποψήφιος και τρίτος στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 11,4%, εμφανίζεται ο συνθέτης, ζωγράφος και καθηγητής πανεπιστημίου, Βλαντίμιρ Φραντς, αμφιλεγόμενος εξαιτίας του ολόσωμου «τατουάζ» που η φωτογραφία του έχει κάνει το γύρο του κόσμου και του οποίου η υποψηφιότητα ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των σπουδαστών του για να κορυφωθεί με τη συγκέντρωση 80.000 υπογραφών, πολύ περισσότερων από τις 50.000 που ήταν απαραίτητες για μια υποψηφιότητά του.

Ακόμη λιγότερες πιθανότητες για το δεύτερο γύρο έχουν ο άλλος υποψήφιος, ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας Πρέμισλ Ζομπότκα (7,1%), όπως επίσης και οι τρεις υποψήφιες γυναίκες, η αρχηγός του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος «Σουβερένιτα», Γιάνα Μπομποσίκοβα (5,6%), η ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, Ζουζάνα Ροίτοβα (4-5%) και η ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου Τάνα Φισερόβα (4-5%).

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν την Παρασκευή στις 15:00 ώρα Ελλάδας και κλείνουν στις 23:00, ενώ το Σάββατο η προσέλευση στις κάλπες θα είναι δυνατή μεταξύ 9:00 και 15:00 ώρα Ελλάδας, με τα εκλογικά αποτελέσματα να αναμένονται αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο