Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου για τις τράπεζες. Όπως εξηγούν, το άρθρο 11 του φορολογικού σχεδίου νόμου που αφορούσε στον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες διαγράφηκε, καθώς θα κατατεθεί εκ νέου με βελτιώσεις.

Το επίμαχο άρθρο προέβλεπε την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και συμψηφισμό των ζημιών από την συμμετοχή τους στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30ετίας, χρόνο στον οποίο εκτείνονται και τα ομόλογα που κατέχουν ο τράπεζες μετά το PSI+. Η διευκόλυνση αυτή μείωνε κατά 4,5 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με τη νέα διάταξη θα αναγνωριστούν πρόσθετα οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες από την διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στο αρχικό κείμενο.

Πάντως, ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε τεχνικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο, προκειμένου να μην θεωρηθεί ως μεταβίβαση κεφαλαίων από το δημόσιο στις τράπεζες, κάτι που θα θεωρούνταν παράνομη κρατική ενίσχυση που θα επιβάρυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στις σχετικές συζητήσεις η κυβέρνηση φέρεται να επικουρείται και από την τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπως υπολογίστηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θα αλλάξει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ