Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιόνια, παγετός και προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία

Χιόνια, παγετός και προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία

Λευκό είναι το τοπίο σε περιοχές της Αττικής, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλές τιμές. Ομαλά διεξάγεται από το μεσημέρι η κυκλοφορία στην ΕΟ Αθηνών-Λαμίας, ωστόσο, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα. Σχετική ύφεση των καιρικών φαινομένων, αλλά τσουχτερό κρύο, προβλέπει η ΕΜΥ για την Τετάρτη. Αναλυτικά ο καιρός από το in.gr.  

Λευκό είναι το τοπίο σε αρκετές περιοχές της Αττικής, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ομαλά διεξάγεται από το μεσημέρι η κυκλοφορία στην ΕΟ Αθηνών-Λαμίας, ωστόσο, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα.

To πρόβλημα στην Εθνική Οδό παρουσιάστηκε στις 8 το πρωί και για περίπου δύο ώρες, όταν στο ύψος του Μαρτίνου «δίπλωσε» νταλίκα και χρειάστηκε η παρέμβαση γερανού για την απομάκρυνσή της.

Η συγκοινωνία πλέον διεξάγεται κανονικά με χαμηλές ταχύτητες. Σε ορισμένα σημεία, με την παρέμβαση της Τροχαίας, σταματούν περιοδικά βαριά οχήματα στη δεξιά πλευρά του δρόμου, ώστε να ελευθερώνεται η πρόσβαση από τα Ι.Χ.

Όπως ενημέρωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Νέα Οδός», Γεράσιμος Μονοκρούσος, από τις 2 τα ξημερώματα, 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες περιδιάβαιναν το τμήμα της εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας η εταιρεία είχε ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και είχε προβεί σε ασκήσεις ετοιμότητας την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκχιονιστικά μηχανήματα είναι διάσπαρτα στο εθνικό οδικό δίκτυο, προκειμένου να διευκολύνουν τους οδηγούς από τα αλλεπάλληλα κύματα χιονόπτωσης, που πλήττουν την περιοχή.

Μικροπροβλήματα στην κίνηση των οχημάτων σημειώνονται σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και των κατολισθήσεων ή του παγετού.

Σύμφωνα με μεσημβρινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η κατάσταση ομαλοποιείται με τη παρέμβαση της Τροχαίας, κατόπιν σχετικής διακοπής της κίνησης.

Στο τούνελ του οικισμού Αγίου Γεωργίου, στον δρόμο Άμφισσας -Λιδορικίου, λόγω κατολίσθησης, διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας.

Εκτροπή των οχημάτων λόγω κατολισθήσεων αποφασίστηκε και στα ορεινά Κορινθίας, Λακωνίας, Κρήτης, Πρέβεζας, Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ εκτροπή των φορτηγών γίνεται στην ΠΕΟ Θηβών- Ελευσίνας.

Στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων προς το ξενοδοχείο της Πάρνηθας στην περιφερειακή οδό Πεντέλης, στην ΠΕΟ Αθηνών-Θηβών στο 4οχλμ (ρεύμα προς Θήβα), στη λεωφ. Διονύσου, στη λεωφ. Φυλής, από μονή Κλειστών μέχρι Δερβενοχώρια και στην Καισαριανή, από την οδό Αναστάσεως προς τον Υμηττό.

Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των Χανίων εστιάζονται τα προβλήματα που δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Τάσος Κουρουπάκης, όλοι οι δρόμοι παραμένουν ανοικτοί.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο προς Ομαλό, Σφακιά, Ασφένδου και Πέτρα Σελί, όπου υπάρχει παγετός και είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί μετά τις απογευματινές ώρες και συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Στην ορεινή περιοχή μεταξύ Καλλικράτης και Ασή Γωνιά έχουν αποκλειστεί τέσσερις κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, όμως, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές και, ήδη, έχει αρχίσει η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους.

Εκλεισαν σχολεία

Λόγω του χιονιού κλειστά έμειναν τα σχολεία σε Διονυσο, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, Καπανδρίτι, Κάλαμο, Μαλακάσα, Ερυθρές, Βίλια, δημοτική κοινότητα Φυλής, Πετρούπολη, Μάνδρα Αττικής, Ζεφύρι και Λιόσια.


H εξέλιξη του καιρού

Για την Τετάρτη, η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με χιονόνερο στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στη Σκύρο, στα βορειότερα τμήματα των Κυκλάδων και πιθανόν το πρωί στην Αττική, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά των υπόλοιπων Κυκλάδων και της Κρήτης.

Τα φαινόμενα στη Εύβοια και στην Κρήτη θα είναι τοπικά έντονα, ιδιαίτερα στα ορεινά, ενώ στη Βόρεια Κρήτη ίσως χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί ισχυρός παγετός που τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -12 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -8 έως 5 στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, από -6 έως 7 βαθμούς στην Ήπειρο, από -2 έως 10 στη Δυτική Ελλάδα, από -3 έως 7 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από -1 έως 5 στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο και από 2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί σχεδόν μέτριοι και στο Νότιο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν μέτριοι, στρεφόμενοι το βράδυ σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και παγετός τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Χώροι για τους άστεγους

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, ως χώροι φιλοξενίας θα λειτουργήσουν τρία δημοτικά κτίρια σε 24ωρη βάση, ενώ εάν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν και άλλοι χώροι.

Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος, επί των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, επί των οδών Μαμούρη και Δύμη, και τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Αγ. Μελετίου και Ξεναγόρα.

Επίσης, η τηλεφωνική γραμμή 1960 θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για πληροφορίες και παροχή βοήθειας μόνο στους κατοίκους του δήμου Αθηναίων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πειραιά έλαβαν έκτακτα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες της πόλης.

Όλα τα ΚΑΠΗ του δήμου θα είναι ανοιχτά από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 και εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν εκτός από τα πέντε ΚΑΠΗ που θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, θα προστεθούν και άλλα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Χώροι για την προστασία των αστέγων και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και για όσο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι το ΚΑΠΗ στη 2η δημοτική κοινότητα (Λαγκαδά 35), καθώς και τα ΚΑΠΗ στην 5η δημοτική κοινότητα (Στ.Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4) από τις 8:30 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024