Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Δευτέρα 7 Ιανουαρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται μειωμένες τιμές σε έως και 1.150 σκευάσματα. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κάνει λόγο για σωρεία λαθών και καλεί σε άμεση παρέμβαση του υπουργείου ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

Ειδικότερα, η ΠΕΦ επισημαίνει ότι οι νέες τιμές που τίθενται σε ισχύ από σήμερα «αποτελούν απειλή για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι χωρίς ορθή τιμολόγηση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ορθός υπολογισμός των ασφαλιστικών τιμών και θα υπάρξει λανθασμένα μεγαλύτερη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους στο πλαίσιο της θετικής λίστας φαρμάκων, που είναι το επόμενο μέτρο φαρμακευτικής πολιτικής από το οποίο αναμένονται σημαντικές εξοικονομήσεις για το 2013 και 2014».

Στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, στις τιμές λιανικής έχει συμπεριληφθεί ΦΠΑ 6,5%, όχι όμως και στις τιμές χονδρικής καθώς και στις τιμές που αγοράζουν τα νοσοκομεία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιοχές όπου ισχύει μειωμένος ΦΠΑ, τα σκευάσματα θα πωλούνται μειωμένα κατά 1,41%.

health.in.gr