Ένας ερυθρός τόνος βάρους 222 κιλών πωλήθηκε στο Τόκιο έναντι 1,38 εκατ. ευρώ κατά την εναρκτήρια ημέρα της δημοπρασίας στην τεράστια ιχθυαγορά του Τσουκίτζι.

Ο απειλούμενος ερυθρός τόνος είναι πια τόσο σπάνιος ώστε σχεδόν όλες οι αλιευόμενες ποσότητες γίνονται σούσι σε ακριβά εστιατόρια, κυρίως στην Ιαπωνία. Και, παρά τις προειδοποιήσεις επιστήμονων για κατάρρευση του πληθυσμού του, οι τιμές ανεβαίνουν και σπάνε συχνά το ρεκόρ.

Το συγκεκριμένο ψάρι, που αλιεύθηκε ανοικτά της πόλης Όμα, στη βόρεια Ιαπωνία, αγοράσθηκε για 155,4 εκατ. γιεν από τον ιδιοκτήτη μίας πασίγνωστης αλυσίδας εστιατορίων σούσι, ξεπερνώντας τρεις φορές την προηγούμενη ανώτερη τιμή πώλησης πέρυσι, όπως ανακοίνωσε υπεύθυνος της μεγαλύτερης ιχθυαγοράς του κόσμου.

Ο Κιγιόσι Κιμούρα, ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων, είχε προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή και στην περσινή δημοπρασία.

«Θέλησα να σταθώ στο ύψος των προσδοκιών των πελατών μου, οι οποίοι ζητούν να καταναλώνουν τον καλύτερο τόνο που υπάρχει, όπως και πέρυσι» δήλωσε ο ίδιος.

Με βάση την τιμή αγοράς του, το κάθε κιλό του τεράστιου τόνου κοστίζει περίπου 6.000 ευρώ, γεγονός που θα καθορίσει την τιμή της κάθε μικρής μερίδας σούσι στα 260 ευρώ. Όμως η εταιρεία του δήλωσε πως προτίθεται να κοστολογήσει την κάθε μερίδα 400 γιεν (3,5 ευρώ)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό