Σημαντική αύξηση στον αριθμό των ελέγχων ποινικού μητρώου για την απόκτηση άδειας οπλοκατοχής καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ λόγω και του μακελειού στο Κονέκτικατ, το οποίο έκανε πολλούς Αμερικανούς να σπεύσουν να αγοράσουν όπλα καθώς φοβούνταν απαγορεύσεις ή αυστηρότερους κανόνες.

Τον Δεκέμβριο το FBI διεξήγε 2,8 εκατομμύρια ελέγχους (background checks), ένας αριθμός-ρεκόρ αυξημένος κατά 49% από τον Δεκέμβριο του 2011. Ένα μήνα νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2012, είχαν γίνει μόλις 2 εκατομμύρια έλεγχοι.

Πάντως, επισημαίνει το Reuters, ο Δεκέμβριος είναι πάντα μήνας με αυξημένο αριθμό ελέγχων λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, μία ευκαιρία για κάποιους Αμερικανούς να αγοράσουν (ακόμα και σαν δώρο) νέα όπλα.

Συνολικά, για όλο το 2012 οι έλεγχοι του FBI έφτασαν τα 19,6 εκατομμύρια, ο οποίος επίσης ήταν αριθμός-ρεκόρ και αντιπροσώπευε αύξηση 19% από το 2011.

Ακόμα και έτσι, ο αριθμός των ελέγχων δεν αντιπροσωπεύει τον αριθμό των όπλων που πωλούνται, ο οποίος δεν καταγράφεται από την κυβέρνηση.

Ένας έλεγχος με θετικό αποτέλεσμα επιτρέπει σε ένα ιδιώτη να αγοράσει περισσότερα από ένα όπλα. Επίσης, δεν καταγράφονται οι ανταλλαγές ανάμεσα σε ιδιώτες (συγγενείς, φίλους, συλλέκτες).

Η τραγωδία στο Κονέκτικατ, όπου ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε σχολείο σκοτώνοντας 20 παιδιά και έξι ενήλικες, έχει ανοίξει ξανά τη μεγάλη συζήτηση για την οπλοκατοχή στη χώρα, ένα δικαίωμα για το οποίο υπάρχει όμως πληθώρα νόμων, διαφορετικών ανά πολιτεία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέστησε ομάδα εργασίας υπό τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν η οποία θα παρουσιάσει μέσα στον Ιανουάριο προτάσεις για να ανοίξει η συζήτηση που, κατά τον πρόεδρο, θα πρέπει να καταλήξει σε μέτρα μέσα στο 2013.

Ενώ η πλήρης απαγόρευση δεν είναι συνταγματική, οι συμμετέχοντες στο δημόσιο διάλογο επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότεροι κανονισμοί και έλεγχοι, αν μη τι άλλο για να μην δίνονται όπλα σε ανθρώπους με βεβαρημένο μητρώο ή ψυχικά προβλήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο